Όλες οι ειδήσεις της Πτολεμαΐδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας με ένα κλικ! Ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα της περιοχής μας. Γιατί υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης... Στείλτε μας τις καταγγελίες ή απλώς τις γνώμες σας στο email kailarianews@hotmail.com

«ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ …ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟΝ ΨΕΥΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ»

Το πρόβλημα των ναρκωτικών ήταν το θέμα που ανέπτυξε στο πλαίσιο των διαλέξεων του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δήμου Πτολεμαΐδας, ο λέκτορας Κοινωνιολογίας του Α.Π.Θ. Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος τονίζοντας τα εξής «το πρόβλημα της χρήσης των ναρκωτικών αφορά ιδιαιτέρως την νεολαία της πατρίδας μας και ουσιαστικά μπορεί να επισημανθεί ως κρίση ταυτότητας της εφηβείας, διότι έχουμε τα πρώτα βήματα απεξάρτησης από την οικογένεια και για αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι στην φυσική αυτή προσπάθεια του εφήβου».

Στο πλαίσιο της εφηβικής ψυχολογίας υπάρχει το πρόβλημα του εφηβικού ομαδισμού ή μιμητισμού και αυτό βεβαίως σημαίνει ότι οι αντιστάσεις των παιδιών κάμπτονται όταν υπάρχει η μόδα της ομάδας, η οποία μπορεί να παρασύρει ακόμα και υγιείς προσωπικότητες .

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να τονίσουμε ότι μία ισχυρή προσωπικότητα ενός εφήβου που χτίζεται πάνω σε σταθερές αρχές και αξίες, σε ένα ζεστό οικογενειακό κλίμα με διάλογο και επικοινωνία του παιδιού με τους γονείς, αλλά και αντίστοιχα σε ένα ζεστό σχολικό κλίμα με διάλογο και επικοινωνία του καθηγητή με τον μαθητή, τότε ακριβώς σε αυτή την περίπτωση οικοδομούμε αυτή την ισχυρή προσωπικότητα, που θα είναι σε θέση αύριο να αναπτύξει αυτά τα κριτικά αντισώματα, ώστε να αντιμετωπίσει τους πειρασμούς από όπου κι αν προέρχονται αυτοί.

Μόνο με αυτή την προοπτική και με αυτές τις προϋποθέσεις και βέβαια με την διδασκαλία αρχών και αξιών στη ζωή, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την φυσική περιέργεια του εφήβου για το «άγνωστο», καθώς ο κόσμος των ναρκωτικών φαντάζει ένας μυστηριώδης κόσμος, που δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να σε ανεβάσει, αλλά πολύ γρήγορα μπορεί να σε κατεβάσει.

Η ευθύνη είναι σ’ εμάς τους μεγάλους που πρέπει να φροντίσουμε να μην έχουμε ένα διαταραγμένο οικογενειακό περιβάλλον, να αποφεύγουμε τις βίαιες συγκρούσεις με τα παιδιά μας να είναι θεατές, να αποφεύγουμε να περιφρόνηση στα παιδιά, να επιδιώκουμε το διάλογο και την επικοινωνία και κυρίως να αποφεύγουμε τον αυταρχισμό.

Το μήνυμα που έστειλε ο κ. Κωτσιόπουλος είναι «θα πρέπει να οικοδομήσουμε κοινωνίες όχι υπερακαταναλωτικές, όχι υλιστικές, όχι μηδενιστικές, όχι τεχνοκρατικές αλλά κοινωνίες αρχών, θεσμών όπως και η εκκλησία θα έχει ρόλο και λόγο όταν υπάρχουν οι πνευματικές και οι θρησκευτικές αξίες που επίσης θωρακίζουν την κοινωνία για να αντιμετωπίσει καταστάσεις υποδούλωσης στα πάθη, διότι η χρήση των ναρκωτικών είναι μια ασθενής κατάσταση, ένα πάθος και για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται εσωτερική ελευθερία με εγκράτεια και άσκηση».

Με το συντονισμό της υπεύθυνης για τη λειτουργία του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Τάνιας Βάνη ακολούθησε διάλογος.

Bookmark and Share

0 σχόλια:

Πτολεμαΐδα ptolemaida πτολεμαιδα Κοζάνη kozani kailaria blogspot blogs

ptolemaida.gr ΔΗΜΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ PTOLEMAIDA DIMOS, eordea eordaia kailaria kailar Δήμαρχος ptolemaida dhmos ptolemaidos Κοζανη Κοζάνη ΚΟΖΑΝΗ kozani κοζανη κοζανι kozanh Πτολεμαΐδα ειδήσεις
ptolemaida πτολεμαιδα