Όλες οι ειδήσεις της Πτολεμαΐδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας με ένα κλικ! Ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα της περιοχής μας. Γιατί υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης... Στείλτε μας τις καταγγελίες ή απλώς τις γνώμες σας στο email kailarianews@hotmail.com

ΑΛΕΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ: Είναι αλήθεια ότι οι διεκδικήσεις των αγροτών είναι δίκαιες.

Οι τιμές των προϊόντων που παράγουν με πολύ κόπο δεν μπορούν να καλύψουν πλέον ούτε καν τις δαπάνες παραγωγής.

Τα καρτέλ των εμπόρων τους ξεζουμίζουν, οι μεσάζοντες εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες του συστήματος ενώ οι ίδιοι οι αγρότες αδυνατούν να είναι ανταγωνιστικοί απέναντι σε παραγωγούς τρίτων χωρών.
Οι ελάχιστοι αγροτικοί συνεταιρισμοί που απέμειναν σήμερα, καθώς πολύ χρεοκόπησαν, αδυνατούν να στηρίξουν τον αγρότη.
Οι περιβόητες αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ όχι από ευθύνη των ίδιων των αγροτών αλλά κυρίως εξαιτίας της έλλειψης σχεδιασμού των προηγουμένων κυβερνήσεων.
Δεν δόθηκε έμφαση στην ποιότητα και την τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων. Όσες νέες προσπάθειες ξεκίνησαν ή δεν στηρίχτηκαν επαρκώς ή εκφυλίστηκαν στην διαδρομή και παραδείγματα τέτοια υπάρχουν πάμπολλα όπως το ψυγείο φρούτων στους Πύργους Εορδαίας που κινδυνεύει να χαθεί σε πλειστηριασμό, οι αποθήκες της Ένωσης Βοίου, οι αποθήκες και το διαλογητήριο πατάτας στο Δρέπανο και τόσα άλλα.
Χάθηκε λοιπόν πολύτιμος χρόνος για μια σταδιακή, ομαλή μετάβαση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα με άμεση συνέπεια να χαθούν και πόροι από τα κοινοτικά κονδύλια. Οι ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων είναι πολλές και μεγάλες. Κανείς δεν θέλησε να σκύψει ουσιαστικά στο πρόβλημα και όλοι έκλειναν τα μάτια επαναπαυόμενοι για πολλά χρόνια στο εύκολο χρήμα των επιδοτήσεων. Επιδοτήσεις που πολλές φορές τις εισέπρατταν και κάποιοι που δεν ήταν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Βέβαια ότι δεν έγινε τις τελευταίες δεκαετίες δεν μπορεί να διορθωθεί και να υλοποιηθεί από μια νέα κυβέρνηση στις πρώτες εκατό ημέρες, χωρίς αυτό να αποτελεί άλλοθι και δικαιολογία για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων των αγροτών και ειδικότερα των νέων αγροτών.
Ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία και κυρίως οι αγρότες έχουν συνειδητοποιήσει πλέον ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα μια συνολική και εκ βάθρων αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής προς όφελος των ίδιων των αγροτών αλλά και του Ελληνικού λαού.
Δεν υπάρχει χρόνος για ψεύτικες υποσχέσεις, για παράταση των στρεβλών καταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί.
Τα ψέματα τελείωσαν, οι αποζημιώσεις καθώς και “μαϊμού” επιδοτήσεις ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.
Ήρθε η ώρα για την έναρξη ενός διαλόγου ουσίας, για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών, με νέα ειλικρινή προσέγγιση και ενημέρωση από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για τις δυνατότητες νέων καλλιεργειών και νέων δράσεων οι οποίες είναι ικανές να αναζωογονήσουν την ύπαιθρο και να προσελκύσουν πολλούς νέους στον αγροτικό τομέα.
Σε καμία περίπτωση τα μπλόκα στους δρόμους δεν δίνουν λύση, αντίθετα οδηγούν σε αδιέξοδα, προκαλούν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις και διασυνοριακά προβλήματα, όπως το πρόσφατο με την Βουλγαρία, ή οποία προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας αποζημίωση από την Ελλάδα, λόγω της διαταραχής της εμπορικής δραστηριότητας.
Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε στη βουλή τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και χαρακτηριστικά τόνισε : «Εφαρμόζουμε το σχέδιο μας και φέρνουμε τον αγρότη στο επίκεντρο της ίδιας της κοινωνίας».
Στο μικρό διάστημα διακυβέρνησης, εκτός των προκαταβολών προς τους αγρότες έχουμε εγγυηθεί κι έχουμε προχωρήσει στην ένταξη των αγροτών στο νομοσχέδιο για την ρευστότητα της οικονομίας (ρυθμίσεις δανείων, Τειρεσίας κ.λ.π.) στην αύξηση της επιστροφής του Φ.Π.Α. από το 7% στο 11%, την ένταξη στις ρυθμίσεις μέσω ΤΕΜΠΜΕ, την αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ και την ένταξη στο επίδομα κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Όλα αυτά παρά την κρίσιμη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και όλοι οι Έλληνες πρέπει να βοηθήσουμε για την αντιμετώπιση της. Ίσως και μόνο γι’ αυτό οι αγρότες μας θα πρέπει να επιλέξουν τον δρόμο του διαλόγου, το δρόμο που θα αναδείξει τα θέματα της αγροτιάς γιατί αυτός είναι ο σωστός δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων τους τα οποία αποτελούν προτεραιότητα της οικονομίας και της κοινωνίας.
Με εκτίμηση
Αλέκος Αθανασιάδης
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Κοζάνης



Bookmark and Share

0 σχόλια:

Πτολεμαΐδα ptolemaida πτολεμαιδα Κοζάνη kozani kailaria blogspot blogs

ptolemaida.gr ΔΗΜΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ PTOLEMAIDA DIMOS, eordea eordaia kailaria kailar Δήμαρχος ptolemaida dhmos ptolemaidos Κοζανη Κοζάνη ΚΟΖΑΝΗ kozani κοζανη κοζανι kozanh Πτολεμαΐδα ειδήσεις
ptolemaida πτολεμαιδα