Όλες οι ειδήσεις της Πτολεμαΐδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας με ένα κλικ! Ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα της περιοχής μας. Γιατί υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης... Στείλτε μας τις καταγγελίες ή απλώς τις γνώμες σας στο email kailarianews@hotmail.com

Πτολεμαΐδα (πριγκίπισσα)


Πτολεμαΐδα (πριγκίπισσα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πτολεμαΐδα
Δυναστεία: Πτολεμαίοι
Πατέρας: Πτολεμαίος ο Σωτήρ
Μητέρα: Ευρυδίκη
Πτολεμαΐδα
Δυναστεία: Αντιγονίδες
Σύζυγος: Δημήτριος ο Πολιορκητής
Παιδιά: Δημήτριος ο Καλός

Η Πτολεμαΐδα ήταν κόρη του Πτολεμαίου Α’ του Σωτήρος, στρατηγού του Αλεξάνδρου του Μέγα, και ιδρυτή της Δυναστείας των Πτολεμαίων, βασιλέων της Αιγύπτου. Μητέρα της είναι η Ευρυδίκη, κόρη του Αντίπατρου. Αδέρφια της ήταν οι Μακεδόνες βασιλείς Πτολεμαίος Κεραυνός και Μελέαγρος, η Λυσάνδρα, ένας ανώνυμος αδερφός και πιθανόν ο Αργαίος.

Η Πτολεμαΐδα αρραβωνιάστηκε το Δημήτριο τον Πολιορκητή περίπου το 299 π.Χ., αλλά τελικά παντρεύτηκαν πολλά χρόνια αργότερα στη Μίλητο, λίγο πριν ξεκινήσει τη μοιραία του εκστρατεία στην Ασία. Ήταν η πέμπτη γνωστή σε εμάς σύζυγός του και ο γάμος τους τελέστηκε περίπου το 287/6 π.Χ., λίγο μετά την απώλεια του θρόνου του από τον Πύρρο και το Λυσίμαχο, που χώρισαν μεταξύ τους το βασίλειο.

Από τον Δημήτριο η Πτολεμαΐδα απέκτησε ένα παιδί, το Δημήτριο τον Καλό , μελλοντικό ηγεμόνα της Κυρήνης. Εφόσον ο σύζυγός της συνελήφθη λίγο μετά το γάμο τους από το Σέλευκο και πέθανε στην αιχμαλωσία, είναι αμφίβολο το να απέκτησε άλλο παιδί. Η ημερομηνία και ο τόπος θανάτου της μας είναι άγνωστα.


Χρονολόγιο

Δυναστεία των Αντιγονιδών
Βασιλείς

Αντίγονος Α' Μονόφθαλμος
Δημήτριος Α' Πολιορκητής
Αντίγονος Β' Γονατάς
Δημήτριος Β' Αιτωλικός
Αντίγονος Γ' Δώσων
Φίλιππος Ε'
Περσέας

Άλλα μέλη...

Έτος (π.Χ.) Γεγονός


Γέννηση της Πτολεμαΐδας, κόρης του Πτολεμαίου Α’ του Σωτήρος και της Ευρυδίκης.
299 π.Χ. Αρραβώνας με το Δημήτριο τον Πολιορκητή.
287 - 286 π.Χ. Γάμος με το Δημήτριο στη Μίλητο.

Γέννηση του Δημητρίου του Καλού.
283 π.Χ. Θάνατος του Δημητρίου στην Ασία.


Πηγή


Δείτε επίσης

Bookmark and Share

0 σχόλια:

Πτολεμαΐδα ptolemaida πτολεμαιδα Κοζάνη kozani kailaria blogspot blogs

ptolemaida.gr ΔΗΜΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ PTOLEMAIDA DIMOS, eordea eordaia kailaria kailar Δήμαρχος ptolemaida dhmos ptolemaidos Κοζανη Κοζάνη ΚΟΖΑΝΗ kozani κοζανη κοζανι kozanh Πτολεμαΐδα ειδήσεις
ptolemaida πτολεμαιδα