Όλες οι ειδήσεις της Πτολεμαΐδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας με ένα κλικ! Ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα της περιοχής μας. Γιατί υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης... Στείλτε μας τις καταγγελίες ή απλώς τις γνώμες σας στο email kailarianews@hotmail.com

Εορδαία


Εορδαία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Επαρχία Εορδαίας



Γεωγραφικό Διαμέρισμα Μακεδονία
Περιφέρεια Δυτική Μακεδονία
Νομός Κοζάνης
Επίσημος πληθυσμός 65.000


Με το όνομα Εορδαία φέρονται στην αρχαιότητα δύο περιοχές-χώρες η Εορδαία επαρχία της Μακεδονίας, η Εορδαία (της Ιλλυρίας) και η πόλη Εορδαία στην ομώνυμη επαρχία της Μακεδονίας.


Θέση

Η Εορδαία ήταν αρχαία μεσόγεια επαρχία της Μακεδονίας. Αρχαίοι κάτοικοί της ήταν οι Εορδοί από τους οποίους προέρχεται και το όνομά της. Εκτεινόταν μεταξύ των από Βορρά, επαρχιών Αλμωπίας και Λυγκιστίδας, από Δυτικά της Ορεστίδας, προς Νότο της Ελιμείας και προς Ανατολή της Ημαθίας που τη χώριζε το όρος Βέρμιο.


Κλίμα - Γεωμορφολογία

Ήταν χώρα κυρίως ορεινή, με μακρά κοιλάδα την οποία διέρρεαν πλείστοι παραπόταμοι που τα νερά τους έφθαναν στη Βεγορίτιδα λίμνη.

Εδώ ήταν και οι πηγές του π. Λουδία. Ανεξάρτητη χώρα η Εορδαία, υποτάχθηκε από τις πρώτες περιοχές στον ιδρυτή του Μακεδονικού Βασιλείου της Ημαθίας στον Ηρακλείδη Περδίκκα.


Αρχαία Ιστορία

Από τους αρχαίους συγγραφείς μνημονεύονται τέσσερις σημαντικές πόλεις:

Κατά τους Περσικούς πολέμους οι κάτοικοι αυτής Εορδοί άκοντες μετείχαν της εναντίον των Ελλήνων εκστρατείας (Ηροδ. Ζ 185). Κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο στην Εορδαία στρατοπέδευσε ο Βασιλεύς των Σπαρτιατών Βρασίδας (424 π.Χ.) ως σύμμαχος του Βασιλέως της Μακεδονίας Περδίκκα Β' που πολεμούσε τον Βασιλέα των Λυγκιστών τον Αρριβαίο (Θουκ. Β 99).

Μέγας Αλέξανδρος

Κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου οι Εορδοί συμμετείχαν υπό την αρχηγία του ηγεμόνα τους Λάγου του περίφημου Πτολεμαίου και ιδρυτού της Μακεδονικής δυναστείας της Αιγύπτου των Πτολεμαίων. Μνεία της Εορδαίας γίνεται και αργότερα κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο επειδή μέσω αυτής πέρναγε η περίφημη «Εγνατία οδός».


Σήμερα

Σήμερα η αρχαία Εορδαία αποτελεί Επαρχία στο Νομό Κοζάνης με πρωτεύουσα την Πτολεμαΐδα.

Bookmark and Share

0 σχόλια:

Πτολεμαΐδα ptolemaida πτολεμαιδα Κοζάνη kozani kailaria blogspot blogs

ptolemaida.gr ΔΗΜΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ PTOLEMAIDA DIMOS, eordea eordaia kailaria kailar Δήμαρχος ptolemaida dhmos ptolemaidos Κοζανη Κοζάνη ΚΟΖΑΝΗ kozani κοζανη κοζανι kozanh Πτολεμαΐδα ειδήσεις
ptolemaida πτολεμαιδα