Όλες οι ειδήσεις της Πτολεμαΐδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας με ένα κλικ! Ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα της περιοχής μας. Γιατί υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης... Στείλτε μας τις καταγγελίες ή απλώς τις γνώμες σας στο email kailarianews@hotmail.com

Κουκιά

ΠΡΟ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ,ο Κώστας Καραμανλής ήταν ένας αρχηγός αντιπολίτευσης που ήθελε να αποκτήσει πρωθυπουργικό προφίλ. Αναζητούσε λοιπόν στηρίγματα στο εξωτερικό. Δεν ήταν εύκολο. Η Ευρώπη ήταν κεντροαριστερή. Μπλερ, Σρέντερ, Ζοσπέν και Ντ΄ Αλέμα έσερναν τον χορό, ενώ στην Αμερική κυριαρχούσε ο Κλίντον. Έτσι ο Καραμανλής στράφηκε στην Ιβηρική, ζητώντας εκεί έναν ξένο Δεξιό πολιτικό μέντορα. ΑΡΧΙΚΑ ΚΙΝΗΘΗΚΕπρος τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Αλλά ο μυστακοφόρος εφοριακός που αναζωογόνησε την ισπανική Δεξιά, καταστράφηκε πολιτικά την 11η Μαρτίου 2004. Οι βόμβες στα τρένα χρεώθηκαν από την κυβέρνηση στους Βάσκους, ενώ ήταν προέλευσης Αλ Κάιντα. Η αποκάλυψη της αλήθειας, όπως συμβαίνει συχνά στην πολιτική, αποδείχθηκε ολέθρια.

ΩΣΤΟΣΟ, ΤΟΥΚαραμανλή τού βγήκε ο Μπαρόζο. Αυτός ο άχρωμος δεξιός πρωθυπουργός που «μάτωσε» με το πρόγραμμα λιτότητας την Πορτογαλία. Στη Δεξιά Ευρώπη της Μέρκελ, του Σιράκ και του Μπερλουσκόνι ήταν ό,τι πρέπει για πρόεδρος της Κομισιόν. Ο Μπαρόζο συνόδευσε τον Καραμανλή στα πάνω- δηλαδή την απρόσμενη κατάκτηση του Εuro της Πορτογαλίας- και στα κάτω της πρωθυπουργίας του. Όταν η απογραφή Αλογοσκούφη έγινε μπούμερανγκ, ο Ζοζέ έβαλε πλάτη για να μη βρεθεί η ελληνική οικονομία στο κρεβάτι του Προκρούστη. Με μικρές και μεσαίες κινήσεις, ο Πορτογάλος βοήθησε την κυβέρνηση Καραμανλή. Ο ΜΠΑΡΟΖΟβρίσκεται από το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα για να δει θάλασσα και για να λάβει μέρος σε συνέδριο για τη βιοποικιλότητα. Έφαγε με τον Καραμανλή το Σάββατο το βράδυ και θα τον δει σήμερα το πρωί επίσημα. Η ειρωνεία είναι πως υπάρχουν τρόποι για να βοηθήσει η Αθήνα τον Μπαρόζο, αλλά δεν υφίστανται περιθώρια για να εξυπηρετήσει άλλο ο Μπαρόζο την Αθήνα. Για να εξηγούμαστε: η θητεία της Κομισιόν λήγει φέτος και ο Ζοζέ θέλει να είναι ξανά πρόεδρος. Σοβαρός αντίπαλος υποψήφιος δεν υπάρχει προς το παρόν.

Αλλά κάποια τσαλιμάκια, ο Σαρκοζί και διάφοροι άλλοι τα επιχειρούν.

ΑΠΟ ΤΗΝάποψη αυτή, η ελληνική υποστήριξη είναι ένα κουκί ακόμη για τον Μπαρόζο. Θα δοθεί όμως χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα, αφού τα φιρμάνια των Βρυξελλών για την ελληνική οικονομία είναι όλο και πιο σκληρά.

Του Δημήτρη Μητρόπουλου mhtro@dolnet.gr

Bookmark and Share

0 σχόλια:

Πτολεμαΐδα ptolemaida πτολεμαιδα Κοζάνη kozani kailaria blogspot blogs

ptolemaida.gr ΔΗΜΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ PTOLEMAIDA DIMOS, eordea eordaia kailaria kailar Δήμαρχος ptolemaida dhmos ptolemaidos Κοζανη Κοζάνη ΚΟΖΑΝΗ kozani κοζανη κοζανι kozanh Πτολεμαΐδα ειδήσεις
ptolemaida πτολεμαιδα