Όλες οι ειδήσεις της Πτολεμαΐδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας με ένα κλικ! Ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα της περιοχής μας. Γιατί υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης... Στείλτε μας τις καταγγελίες ή απλώς τις γνώμες σας στο email kailarianews@hotmail.com

Γιώργος Δακής, Νομάρχης Κοζάνης: Κοινωνική ανάγκη η λειτουργία δομών για τη μάστιγα των ναρκωτικών

Ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής απέστειλε επιστολή προς την Υπουργό Υγείας

και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με αίτημα την ίδρυση Συμβουλευτικού Σταθμού και Κέντρου Απεξάρτησης Ναρκωτικών στο Νομό Κοζάνης.
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Κυρία Υπουργέ,
Με το παρόν, θέλω να σας ενημερώσω για ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα που ταλανίζει oλόκληρη την ελληνική κοινωνία αλλά και το Νομό Κοζάνης: το πρόβλημα της εξάρτησης κυρίως των ναρκωτικών και ειδικότερα την απουσία οποιασδήποτε δομής που προσφέρει συμβουλευτικές, θεραπευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες στα εξαρτημένα από ουσίες άτομα και στα μέλη των οικογενειών τους, όχι μόνο στο Νομό Κοζάνης αλλά και σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης ευαίσθητη στο μεγάλο πρόβλημα των εξαρτήσεων, σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, εδώ και χρόνια στηρίζει πολιτικά και οικονομικά, με δικούς της πόρους, το Κέντρο Πρόληψης από Εξαρτησιογόνες Ουσίες Νομού Κοζάνης «Ορίζοντες», επιχειρώντας να καλύψει ένα τμήμα του τεράστιου κενού στον τομέα της πρόληψης και της υποστήριξης των εξαρτημένων ατόμων αλλά και των οικογενειών τους.
Ωστόσο, υπάρχει πλήρης έλλειψη στατιστικής καταγραφής αλλά και απουσία κρατικών φορέων, τόσο στον συμβουλευτικό – υποστηρικτικό, όσο και στον τομέα των θεραπευτικών υπηρεσιών. Ζητούμε την ίδρυση, χρηματοδότηση αλλά και στελέχωση τους, ώστε να αποκτήσει ο Νομός Κοζάνης και η Δυτική Μακεδονία, κατ’ επέκταση, τις απαραίτητες δομές που τόσο έχει ανάγκη.
Σύμφωνα με δικά μας στοιχεία, Κέντρο Πρόληψης «Ορίζοντες», μόνον τα τρία τελευταία χρόνια (2007-2009) έχουν επισκεφθεί τις δικές μας δομές, περίπου εβδομήντα (70) άτομα, πολλά εξαρτημένα άτομα που διαμένουν στην περιοχή μας περιμένουν στη λίστα αναμονής των προγραμμάτων μεθαδόνης της Θεσσαλονίκης, δύο (2) και τρία (3) χρόνια, ενώ εξαρτημένοι που τα έχουν καταφέρει και παρακολουθούν ήδη τέτοια προγράμματα δεν μπορούν να ενταχθούν σ’ έναν κανονικό τρόπο ζωής, επειδή πρέπει να μετακινούνται καθημερινά στη Θεσσαλονίκη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θετική έκβαση της θεραπείας τους.
Κυρία Υπουργέ,
Βασική θέση μας, είναι ότι ο Νομός Κοζάνης πρέπει να διαθέτει και τους δύο τύπους δομών, τόσο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης αλλά και θεραπευτικά προγράμματα, «στεγνά» και υποκατάστατα, διότι η απεξάρτηση από ουσίες απαιτεί μία οργανωμένη πολιτεία να διαθέτει το σύνολο των μέσων αντιμετώπισης ενός προβλήματος. Συνεπώς, η ύπαρξη Συμβουλευτικού Σταθμού στο Νομό θα επιτρέψει να παρέχεται μέρος ή το σύνολο των θεραπευτικών υπηρεσιών τοπικά, έτσι ώστε οι συγκεκριμένες υπηρεσίες να είναι πιο προσιτές στα εξαρτημένα άτομα. Επιπλέον, οι γονείς των χρηστών που συχνά παράλληλα με τα παιδιά τους παρακολουθούν προγράμματα δεν θα είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται σε εβδομαδιαία βάση στη Θεσσαλονίκη ή στη Λάρισα όπως συμβαίνει τώρα.
Θεωρούμε ότι ήδη υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο τομέα αυτό. Πολλοί συμπολίτες μας πλήρωσαν και πληρώνουν βαρύ αντίτιμο. Συνεπώς, ζητούμε την ίδρυση Κέντρου Συμβουλευτικής Στήριξης (Σταθμού) το οποίο θα παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για τα Κέντρα Θεραπείας και τα αντίστοιχα προγράμματα αλλά και υποστήριξη στους εξαρτημένους και τους συγγενείς τους,
Ευελπιστούμε ότι θα δείτε θετικά το αίτημά μας και θα δώσετε άμεσα λύση σ’ ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει την κοινωνία μας».

Bookmark and Share

0 σχόλια:

Πτολεμαΐδα ptolemaida πτολεμαιδα Κοζάνη kozani kailaria blogspot blogs

ptolemaida.gr ΔΗΜΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ PTOLEMAIDA DIMOS, eordea eordaia kailaria kailar Δήμαρχος ptolemaida dhmos ptolemaidos Κοζανη Κοζάνη ΚΟΖΑΝΗ kozani κοζανη κοζανι kozanh Πτολεμαΐδα ειδήσεις
ptolemaida πτολεμαιδα