Όλες οι ειδήσεις της Πτολεμαΐδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας με ένα κλικ! Ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα της περιοχής μας. Γιατί υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης... Στείλτε μας τις καταγγελίες ή απλώς τις γνώμες σας στο email kailarianews@hotmail.com

ΛΙΜΑΝΙΑ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓOΣ ΠΟΥΛΕΡΕΣ
Tο «μεγάλο αφεντικό», που έχει πάντα τον τελευταίο λόγο για το πού θα επενδυθούν τα πετροδολάρια του ΑDΙΑ, είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ηγέτης του Άμπου Ντάμπι, σεΐχης Κhalifa bin Sajid alΝahyan

Η σπουδή της ελληνικής κυβέρνησης να διαμορφώσει συμμαχίες με το μικρό σε έκταση αλλά ισχυρό σε ρευστότητα εμιράτο του Άμπου Ντάμπι αλλά και με το σύνολο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δεν είναι τυχαία. Το 2008, το σύνολο των διαθεσίμων κεφαλαίων των ανά την υφήλιο κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων ανέρχονταν σε 3,5 τρισ. δολάρια, και από αυτά το εμιράτο του Άμπου Ντάμπι είχε στη διάθεσή του 875 δισ. δολάρια. Σήμερα, το ποσό αυτό, που το διαχειρίζεται το κρατικό fund ΑDΙΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις υπερβαίνει το 1 τρισ. δολάρια.

Το ΑDΙΑ δεν θα είναι το μοναδικό εφαλτήριο του Άμπου Ντάμπι για την επιχειρηματική του διείσδυση στη φίλη και σύμμαχο Ελλάδα. Άλλωστε, η εταιρεία Αbu Dhabi Μar, που απέκτησε το 75% των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ελέγχεται κατά 70% από το κρατικό επενδυτικό fund του Άμπου Ντάμπι και κατά 30% από τον λιβανέζικης καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματία Ισκαντέρ Σαφά.

Αναζητούν τεχνογνωσία
Η επιχειρηματική φιλοσοφία των διοικούντων το Άμπου Ντάμπι είναι να συμμαχούν με ανθρώπους που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία του κλάδου στον οποίο επενδύουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός ήταν και ο λόγος που πριν από 15 ημέρες ο διάδοχος του θρόνου- νεώτερος αδελφός του εμίρη- ήλθε στην Ελλάδα και, εκτός από τους αρμόδιους υπουργούς, είδε και μέλη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας από τους κλάδους των κατασκευών, του τουρισμού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ενδιαφέρον για τον ΟΛΠ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν τα στελέχη της κυβέρνησης του Άμπου Ντάμπι για το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ και συγκεκριμένα για το ξενοδοχείο πέντε αστέρων που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί και για τις λιμενικές υποδομές του λιμανιού του Πειραιά. Επίσης και για άλλα συγγενικά λιμάνια (Λαυρίου, Ραφήνας, Ελευσίνας), όπως και για έργα ξενοδοχειακού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα που προβλέπεται να αναπτυχθούν στην περιοχή της Δραπετσώνας από τον ΟΛΠ και άλλους φορείς, μεταξύ των οποίων και η Εθνική Τράπεζα.

Το «μεγάλο αφεντικό», που λέει πάντα την τελευταία λέξη για το πού θα επενδυθεί το 1 τρισ. των πετροδολαρίων του ΑDΙΑ, είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και αρχηγός του εμιράτου του Άμπου Ντάμπι, σεΐχης Κhalifa bin Sajid al-Νahyan, ο οποίος γεννήθηκε το 1948 και είναι ο μεγαλύτερος γιος του μεταρρυθμιστή σεΐχη (έδωσε στις γυναίκες το δικαίωμα να εργάζονται σε όλους τους τομείς της οικονομίας) του Άμπου Ντάμπι, Ζayed bin Sultan al-Νahyan. Ο εμίρης, αφού αποφοίτησε από ιεροδιδασκαλείο, σπούδασε στη βρετανική στρατιωτική ακαδημία του Sandhurst και απέκτησε, πριν γίνει βασιλιάς, επαρκή τεχνογνωσία στις παγκόσμιες οικονομικές συναλλαγές, καθώς δούλεψε στο ΑDΙΑ. Αυτός είναι ενδεχομένως και ο λόγος που ο πακτωλός των πετροδολαρίων δεν τον παρέσυρε σε λανθασμένες επιχειρηματικές επιλογές.

Διάδοχος και δεξί χέρι
Δεξί χέρι στις επιχειρηματικές επιλογές του μεγάλου αδελφού είναι ο σεΐχης και σημερινός διάδοχος του εμιράτου, ο Μohammed bin Ζayed Αl Νahyan, ο τρίτος μεγαλύτερος στη σειρά από τους 19 γιους του ιδρυτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Βεβαίως, και τα άλλα μέλη της οικογένειας που κυβερνά σήμερα το Άμπου Ντάμπι διαθέτουν σημαντική περιουσία. Μάλιστα, μέλος της βασιλικής οικογένειας λέγεται ότι είναι ο βασικός μέτοχος της ξενοδοχειακής επιχείρησης Αquis που διαθέτει πέντε ξενοδοχεία στην Κέρκυρα.

Σε κρατικά ομόλογα
Η κυβέρνηση του πλουσιότερου εμιράτου φέρεται διατεθειμένη να επενδύσει σε ελληνικά κρατικά ομόλογα- οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 10 δισ. ευρώ- τα οποία θα εκδοθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς. Ένα 10%-20% των κεφαλαίων του ΑDΙΑ επενδύονται σε κρατικά ομόλογα, γιατί όχι λοιπόν και σε ελληνικά. Φαίνεται, δε, πως οι Άραβες του Άμπου Ντάμπι δεν ανακάλυψαν τώρα τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η ελληνική οικονομία: πριν από τρία χρόνια ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Ζayed Αl Νahyan, είχε έλθει στην Ελλάδα με το ιδιωτικό του αεροπλάνο προκειμένου να αναζητήσει επενδυτικές ευκαιρίες. Όμως, και παρά το γεγονός ότι η παρουσία του στην Ελλάδα ήταν εν γνώσει της τότε κυβέρνησης, κανένας αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος δεν μπήκε στον κόπο να τον επισκεφθεί στο ξενοδοχείο που έμενε, κι έτσι έφυγε με τις βαλίτσες του άδειες.
Είναι αλήθεια, πάντως, ότι οι σεΐχηδες του Άμπου Ντάμπι και ειδικά το μεγάλο αφεντικό, ο σεΐχης Κhalifa bin Sajid al-Νahyan, πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και κυβερνήτης του Άμπου Ντάμπι, δεν είναι καθόλου εύκολοι στις επενδυτικές τους επιλογές και το σκέπτονται πολύ πριν πάρουν την οποιαδήποτε απόφασή τους. Ο εμίρης προεδρεύει στο Αbu Dhabi Ιnvestment Αuthority (ΑDΙΑ), ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds του κόσμου. Στο υπέδαφος του Άμπου Ντάμπι «κρύβεται» το 95% των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΑΕ.
Το ποσό που διαχειρίζεται το κρατικό fund του Άμπου Ντάμπι ΑDΙΑ υπερβαίνει σύμφωνα με εκτιμήσεις το 1 τρισ. δολάρια


Η πρώτη μεγάλη επένδυση
Η Αbu Dhabi Μar έχει τέσσερα ναυπηγεία στην ιδιοκτησία της και στα σχέδιά της είναι να ενεργοποιήσει τον Σκαραμαγκά, πέρα από την κατασκευή υποβρυχίων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, και στην κατασκευή πολεμικών πλοίων επιφανείας αλλά και στις ναυπηγήσεις μεγάλων γιοτ. Σήμερα, μπορεί τα Ναυπηγεία να μην έχουν νέες παραγγελίες, καθώς οι τρέχουσες βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης, όμως η «προίκα» τους είναι πάντα περιζήτητη: Διαθέτουν δύο μόνιμες δεξαμενές 500 και 250 χιλιάδων τόνων (η δεξαμενή των 500 χιλιάδων τόνων είναι η μεγαλύτερη αυτού του είδους στη Μεσόγειο)
καθώς και τρεις μικρότερες πλωτές δεξαμενές (72.000, 60.000 και 36.000 τόνων).

Bookmark and Share

0 σχόλια:

Πτολεμαΐδα ptolemaida πτολεμαιδα Κοζάνη kozani kailaria blogspot blogs

ptolemaida.gr ΔΗΜΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ PTOLEMAIDA DIMOS, eordea eordaia kailaria kailar Δήμαρχος ptolemaida dhmos ptolemaidos Κοζανη Κοζάνη ΚΟΖΑΝΗ kozani κοζανη κοζανι kozanh Πτολεμαΐδα ειδήσεις
ptolemaida πτολεμαιδα