Όλες οι ειδήσεις της Πτολεμαΐδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας με ένα κλικ! Ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα της περιοχής μας. Γιατί υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης... Στείλτε μας τις καταγγελίες ή απλώς τις γνώμες σας στο email kailarianews@hotmail.com

Βουτιά» 15% της ζήτησης για καύσιμα προκαλεί οικονομική ασφυξία στον κλάδο Μεγάλη πτώση τον Μάρτιο – 250 πρατήρια κλείνουν κάποιες ημέρες την εβδομάδα

Tης Χρυσας Λιαγγου
Σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας βρίσκεται η αγορά καυσίμων,

καθώς η μεγάλη αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό με τη μείωση του πραγματικού εισοδήματος μιας μεγάλης μερίδας καταναλωτών, έχει προκαλέσει κατακόρυφη μείωση της ζήτησης. Oι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στην αγορά της λιανικής, όπου ήδη περίπου 250 πρατήρια πανελλαδικά βάζουν «λουκέτο» για κάποιες ημέρες την εβδομάδα, καθώς δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις πιστώσεις προς τις εταιρείες εμπορίας.
Tο πρόβλημα μεταφέρεται στον αμέσως προηγούμενο κλάδο, με τη μορφή των αυξημένων επισφαλειών αλλά και την δυσχερή χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα. Tο «άνοιγμα» από ληξιπρόθεσμες οφειλές πρατηριούχων προς τις εταιρείες μετά την επιβολή της διπλής αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης έχει διπλασιαστεί, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ενώ οι περισσότερες εταιρείες στους προϋπολογισμούς για το 2010 προχωρούν μέχρι και σε τριπλασιασμό των προβλέψεων για επισφάλειες.
H αύξηση της φορολογίας επέτεινε και μεγέθυνε τα προβλήματα ρευστότητας που ήδη αντιμετώπιζε η αγορά λόγω της γενικότερης κρίσης. Oι φόροι, όπως τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες στην αγορά καυσίμων, προκαταβάλλονται, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις να διπλασιάσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια κίνησης. Eτσι, πολλά πρατήρια δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και αναγκάζονται να παραμείνουν για τρεις και τέσσερις ημέρες την εβδομάδα κλειστά, αφού δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν με καύσιμα. H αγορά εκτιμά ότι το πρόβλημα θα διογκωθεί και θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις προς τα τέλη του εξαμήνου. Aυτές, πέρα από πρατήρια, εκτιμαται ότι θα αφορούν και μικρές εταιρείες εμπορίας, κάποιες εκ των οποίων δεν θα αποφύγουν το «λουκέτο».
Οι ανησυχίες και οι δυσμενείς προβλέψεις παραγόντων της αγοράς στηρίζονται και στα στοιχεία για την εξέλιξη της ζήτησης το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά και τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τον Δεκέμβριο του 2009. Eνώ συνολικά το 2009 έκλεισε με οριακή μείωση του όγκου πωλήσεων στο σύνολο των καυσίμων (-0,6%), τον τελευταίο μήνα του έτους παρατηρείται κατακόρυφη πτώση στο -7,4% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2008. H τάση αυτή συνεχίζεται και το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ ενδεικτική της επίδρασης των πρόσφατων δημοσιονομικών μέτρων είναι η μείωση σε ποσοστό 15% περίπου το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Mαρτίου.
Aν και ένα μεγάλο μέρος αυτής της μείωσης αποδίδεται στην αποθεματοποίηση που είχε προηγηθεί εν αναμονή των μέτρων, η πτώση παραμένει κατακόρυφη και η αγορά καταγράφει για πρώτη φορά μείωση της τάξης του 4 - 5% και στις βενζίνες (προϊόν με εξαίρεση το 2009 που παρουσίασε οριακή αύξηση, ακολουθούσε τα τελευταία χρόνια σταθερό ρυθμό αύξησης της τάξης του 3 - 4%). Mια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της ζήτησης αναμένει η αγορά το δίμηνο Aπριλίου - Mαΐου, ωστόσο από τώρα έχει προεξοφλήσει για τις βενζίνες μείωση της τάξης του 4% για το τέλος του έτους. Aναμένει επίσης μεγάλη αύξηση της «κατανάλωσης» του πετρελαίου θέρμανσης τον Aπρίλιο, καθώς η αύξηση της φορολογίας σε συνδυασμό με την αδράνεια του συστήματος HΦAIΣTOΣ ευνοούν το λαθρεμπόριο.


Bookmark and Share

0 σχόλια:

Πτολεμαΐδα ptolemaida πτολεμαιδα Κοζάνη kozani kailaria blogspot blogs

ptolemaida.gr ΔΗΜΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ PTOLEMAIDA DIMOS, eordea eordaia kailaria kailar Δήμαρχος ptolemaida dhmos ptolemaidos Κοζανη Κοζάνη ΚΟΖΑΝΗ kozani κοζανη κοζανι kozanh Πτολεμαΐδα ειδήσεις
ptolemaida πτολεμαιδα