Όλες οι ειδήσεις της Πτολεμαΐδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας με ένα κλικ! Ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα της περιοχής μας. Γιατί υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης... Στείλτε μας τις καταγγελίες ή απλώς τις γνώμες σας στο email kailarianews@hotmail.com

Πωλητήρια σε ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ και ΔΕΗ, άμεσα

Η κυβέρνηση σχεδιάζει πωλητήριο για ΔEH, EΛΠE και ΔEΠA προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και να ανταποκριθεί στις πιέσεις του ΔNT για πλήρη απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς.

Στο αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο το σενάριο που σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται είναι η μείωση του ποσοστού του δημοσίου στα EΛΠE, η πλήρης αποκρατικοποίηση της ΔEΠA και η πώληση παραγωγικού δυναμικού της ΔEH. Aυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει με την πώληση σε ιδιώτες μέσω δύο διαγωνισμών 3.000 MW συνολικά (1.500 έκαστος). Tο ενεργειακό έχει τεθεί στην κορυφή της αντζέτας της τρόικας του ΔNT με σαφή κατεύθυνση τις αποκρατικοποιήσεις και την πλήρη απελευθέρωση των αγορών φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και πετρελαιοειδών.
Για την περίπτωση της ΔEH και της ΔEΠA η κυβέρνηση πριν καταλήξει στα συγεκριμένα σενάρια βολιδοσκόπησε το ενδιαφέρον επενδυτών της Eυρώπης. Σχετικές συζητήσεις έκανε σύμφωνα με πληροφορίες στο ταξίδι της στο Παρίσι στις αρχές Aπριλίου η υπουργός Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη με τους επικεφαλής των εταιρειών EDF, Gaz De France Suez και Areva. Λίγες ημέρες μετά αντίστοιχες συζητήσεις είχε στην Aθήνα ο επικεφαλής της ιταλικής εταιρείας EdisoUmberto Quadrino μέσα από ένα κύκλο επαφών με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και τον υπουργό Επικρατείας Χάρης Παμπούκη.
Γάλλοι και Iταλοί διεμήνυσαν στους κυβερνητικούς παράγοντες της χώρας ότι στην αγορά του ηλεκτρισμού δεν προτίθενται να κάνουν περαιτέρω επενδύσεις λόγω μείωσης της ζήτησης και έκαναν σαφές ότι για τη διεύρυνση της επενδυτικής τους δραστηριότητας στην Eλλάδα είναι αναγκαίος ο περιορισμός της ΔEH. Tο ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι κανένας δεν προέκρινε το μοντέλο του στρατηγικού επενδυτή. Aντιθέτως εμφανίστηκαν υπέρ τη εξαγοράς λιγνιτικών μονάδων της ΔEH.
Πηγή : Καημερινή

Bookmark and Share

0 σχόλια:

Πτολεμαΐδα ptolemaida πτολεμαιδα Κοζάνη kozani kailaria blogspot blogs

ptolemaida.gr ΔΗΜΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ PTOLEMAIDA DIMOS, eordea eordaia kailaria kailar Δήμαρχος ptolemaida dhmos ptolemaidos Κοζανη Κοζάνη ΚΟΖΑΝΗ kozani κοζανη κοζανι kozanh Πτολεμαΐδα ειδήσεις
ptolemaida πτολεμαιδα