Όλες οι ειδήσεις της Πτολεμαΐδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας με ένα κλικ! Ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα της περιοχής μας. Γιατί υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης... Στείλτε μας τις καταγγελίες ή απλώς τις γνώμες σας στο email kailarianews@hotmail.com

Η χαμένη δεκαετία του ασφαλιστικού

Του Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
Το βράδυ της Τετάρτης 18 Απριλίου 2001 στα γραφεία του ΠαΣοΚ επί της Χαριλάου Τρικούπη έγινε μια κρίσιμη σύσκεψη του τότε υπουργού Εργασίας κ. Αν. Γιαννίτση,

του τότε υφυπουργού κ. Ν. Φαρμάκη, των συνδικαλιστών κκ. Χρ. Πολυζωγόπουλου (ΓΣΕΕ), Σπ. Παπασπύρου (ΑΔΕΔΥ), του τοτε βουλευτή και υπεύθυνου Συνδικαλιστικού και νυν γενικού γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης κ. Ρ. Σπυρόπουλου και του κ. Ι. Κουτσούκου.

Ο κ. Γιαννίτσης προσπάθησε να πείσει τους συνδικαλιστές ότι τα μέτρα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθούσε είναι ήπια λέγοντας: «Ξέρετε ότι οι Βρετανοί (σσ. μόλις ολοκληρώθηκε μια αναλογιστική μελέτη) εισηγήθηκαν όρια ηλικίας πάνω από 67 ως και 70 και μείωση των συντάξεων στο 50% αλλά εμείς τα απορρίψαμε και εισηγούμαστε ένα ήπιο σενάριο με περίοδο χάριτος για άλλα πέντε χρόνια;».

Ο κ. Πολυζωγόπουλος είχε αρχικώς την εντύπωση ότι η συνάντηση είχε κάποιο νόημα, προκειμένου να πείσει τον υπουργό να αλλάξει τις θέσεις του, αλλά ενώ η συζήτηση συνεχιζόταν, τον ειδοποίησαν­ από το γραφείο του, με το κινητό τηλέφωνο­ ότι είχαν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα οι προτάσεις της κυβέρνησης. Αμέσως έκλεισε οργισμένος το κινητό και σε έξαλλη κατάσταση απευθύνθηκε στον κ. Γιαννίτση: «Καλά, τι κάνουμε εδώ, κοροϊδευόμαστε;

Γιατί συζητάμε, αφού έχεις ήδη καταλήξει σε προτάσεις;». Και συνέχισε στον ίδιο τόνο: «Σιγά μην σας έχουμε και υποχρέωση που μας κάνετε τη χάρη να μας "σφάξετε" ύστερα από πέντε χρόνια και όχι αύριο. Με αυτά που πάτε να κάνετε θα μας βρείτε απέναντι, εγώ δεν θα σας δώσω άλλοθι. Να μας πείτε ποιος στήριξε για 40 χρόνια την ανάπτυξη της χώρας. Εγώ δεν πρόκειται να πουλήσω τους εργαζομένους». Σε ανάλογους τόνους ο κ. Κουτσούκος είπε: «Αυτά είναι ο νόμος του Σιούφα, τον οποίο εγώ πολέμησα με νύχια και με δόντια και τώρα θέλετε να τον καταπιώ; Ξεχάστε το αυτό, δεν είναι πολιτική ΠαΣοΚ, δεν περνάει».

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Παπασπύρου ξεκαθάρισε: «Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την καρέκλα μου, αλλά αυτά δεν μπορώ να τα στηρίξω. Δεν πάει άλλο• θα μας δέρνει ο κόσμος αν βγούμε και πούμε ότι αυτά είναι θετικά». Ο κ. Σπυρόπουλος, παρ' ότι βρέθηκε σε δύσκολη θέση, ζήτησε να αναζητηθεί ενδιάμεση λύση, ώστε με μια πιο αναλυτική συζήτηση να βρεθεί κοινή φόρμουλα και να μην σπάσει το «εσωτερικό μέτωπο».
Τις επόμενες ημέρες, όπως ασφαλώς θα ενθυμούνται οι παλαιότεροι αναγνώστες, τα συνδικάτα βγήκαν στους δρόμους, η κυβέρνηση υποχώρησε, ο κ. Γιαννίτσης αντικαταστάθηκε και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ακυρώθηκε. Σήμερα, πληθαίνουν εκείνοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αν εκείνη η μεταρρύθμιση είχε προχωρήσει, δεν θα μιλάγαμε πλέον για κρίση του ασφαλιστικού συστήματος.
Υπενθυμίζουμε όλη αυτή την ιστορία, διότι η «άλλη πλευρά» με τους ίδιους πρωταγωνιστές επιχειρεί να ανατρέψει τη «μεταρρύθμιση Λοβέρδου», όπως άλλωστε αποδυνάμωσε τη «μεταρρύθμιση Ρέππα» και εμπόδισε να είναι πιο θαρραλέα η «μεταρρύθμιση Πετραλιά». Αποτέλεσμα; Το ίδιο πρόβλημα να μετατίθεται κατά πέντε δέκα χρόνια και μάλιστα οξύτερο και να φθάνει σε αδιέξοδο.

Δεν είναι βεβαίως μόνον οι συνδικαλιστές που αντιδρούν «χαϊδεύοντας αυτιά». Ολόκληρο το πολιτικό σύστημα με το που βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης λειτουργεί με τον νου στις επόμενες κάλπες και υπονομεύει κάθε προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.

Μετά την απόσυρση των προτάσεων Γιαννίτση, το τραπέζι του διαλόγου για το τι έπρεπε να γίνει στο ασφαλιστικό σύστημα έμεινε άδειο. Ουδείς κατέθετε προτάσεις, ούτε καν η κυβέρνηση. Ωσπου στην ιστοσελίδα της ΝΔ καταχωρίσθηκε μία τολμηρή πρόταση επίλυσης του ασφαλιστικού προβλήματος, που όσοι δεν παρασύρονταν από τις κραυγές πίστευαν ότι ενδεχομένως να μπορούσε να αποτελέσει και μια βάση συνεννόησης των δύο μεγαλύτερων πολιτικών σχηματισμών της χώρας για οριστική λύση του προβλήματος. Συντάκτες της δύο από τα σοβαρά στελέχη του οικονομικού επιτελείου της Ρηγίλλης, οι καθηγητές κκ. Τρύφων Κολλίντζας και Νίκος Χαριτάκης. Μόνο που ο (από τότε!) εκλογικός στόχος της ΝΔ φαίνεται ότι δεν προέβλεπε συγκρούσεις για τα σοβαρά θέματα που ενδεχομένως θα απέφεραν το παραμικρό κόστος και η πρόταση απεσύρθη νύκτωρ.

Το ίδιο έγινε και κατά την προεκλογική περίοδο του 2004, όταν το πρόγραμμα της ΝΔ πρότεινε ουσιαστικά την επαναφορά του συνόλου των αλλαγών που επιχειρήθηκαν την περίοδο 1990-1993. H οξύτατη αντίδραση των συνδικαλιστών οδήγησε σε αναδίπλωση, προκειμένου να διασκεδαστούν οι αρχικές εντυπώσεις.
Ο τότε πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος μίλησε για «επιστροφή των εργαζομένων 12 χρόνια πίσω», υπογράμμισε ότι ανάλογες ιδέες «δεν θα περάσουν» και ζήτησε από τους εργαζομένους να απαντήσουν με το «μολών λαβέ» στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε ως μοναδικός υπερασπιστής των προτάσεων της ΝΔ εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Οδ. Κυριακόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την απορία του για την αντίδραση της ΓΣΕΕ και επέμεινε ότι «το ασφαλιστικό είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει την κοινωνία». Ωστόσο ο κ. Κ. Καραμανλής, επιχειρώντας να περιορίσει τις αρνητικές εντυπώσεις από το θέμα αυτό προχώρησε στην επαναδιατύπωση και στην ερμηνεία των «προγραμματικών προθέσεων» του κόμματός του, δηλώνοντας ότι «δεν πρόκειται να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ούτε οι εισφορές, ενώ το ύψος των συντάξεων θα βελτιωθεί».

Εκτοτε πέρασαν αρκετά χρόνια, (και) το ασφαλιστικό έφθασε ήδη σε δημοσιονομικό αδιέξοδο και οι λύσεις, τις οποίες μόνοι μας δεν μπορέσαμε να βρούμε, μάς επιβάλλονται μοιραίως από τη συνθήκη δανεισμού της χώρας.

Και όμως, τούτη η χώρα όλα τα μεταπολιτευτικά χρόνια δεν στερήθηκε ιδεών και ευκαιριών. Το αντίθετο! Τον Δεκέμβριο του 1989 ο πρωθυπουργός, καθηγητής και ακαδημαϊκός Ξ. Ζολώτας ανέθεσε την κατάρτιση μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την ανόρθωση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, που βρισκόταν και τότε σε επικίνδυνη κατάσταση σε μία επιτροπή σοφών.

Η Επιτροπή τελούσε υπό την προεδρία του καθηγητή και ακαδημαϊκού Α. Αγγελόπουλου, που ήταν πρόσωπο κύρους και κοινής αποδοχής και ως μέλη είχε τους Ε. Βολουδάκη, Α. Γιαννίτση , Κ. Δρακάτο, Σ. Θωμαδάκη , Μ. Κωνσταντοπούλου, Λ. Παπαδήμο και Γ. Προβόπουλο. Η Επιτροπή Αγγελοπούλου εργάσθηκε εντατικά και, σε πρώτη φάση, υπέβαλε την έκθεσή της τον Απρίλιο του 1990. Υστερα από ενδελεχή μελέτη πρότεινε συγκεκριμένες κατευθύνσεις και μέτρα πολιτικής.

Ωστόσο, τίποτε δεν προχώρησε έστω και αν τα σημερινά παθογενή συμπτώματα της οικονομίας ταιριάζουν απόλυτα με τις διαπιστώσεις και τις υποδείξεις της εν λόγω επιτροπής. Ετσι, χάθηκε μια (ακόμη) μεγάλη ευκαιρία για την πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας.

Ηθικό δίδαγμα; Αυτό που έλειψε από αυτήν τη χώρα ήταν ο μακροχρόνιος στρατηγικός σχεδιασμός και το πολιτικό θάρρος των κυβερνώντων. Και αυτό που της περίσσεψε ήταν η λαϊκίστικη συμπεριφορά, το «αύριο έχει ο Θεός», η πολιτικάντικη υστεροβουλία και η μπόλικη υποκρισία και από την πολιτική και από τον συνδικαλισμό και από την κοινωνία.



Bookmark and Share

0 σχόλια:

Πτολεμαΐδα ptolemaida πτολεμαιδα Κοζάνη kozani kailaria blogspot blogs

ptolemaida.gr ΔΗΜΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ PTOLEMAIDA DIMOS, eordea eordaia kailaria kailar Δήμαρχος ptolemaida dhmos ptolemaidos Κοζανη Κοζάνη ΚΟΖΑΝΗ kozani κοζανη κοζανι kozanh Πτολεμαΐδα ειδήσεις
ptolemaida πτολεμαιδα