Όλες οι ειδήσεις της Πτολεμαΐδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας με ένα κλικ! Ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα της περιοχής μας. Γιατί υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης... Στείλτε μας τις καταγγελίες ή απλώς τις γνώμες σας στο email kailarianews@hotmail.com

Τα παυσίπονα δεν προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ

Τα παυσίπονα δεν μπορούν να προλάβουν την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ, υποστηρίζουν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της... Ουάσινγκτον. Τα αποτελέσματα της μελέτης διαψεύδουν τα συμπεράσματα παλαιότερης αμερικανικής έρευνας, σύμφωνα με τα οποία τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (Μ.Σ.Α.Φ.) πιθανώς έχουν προληπτική δράση όσον αφορά την άνοια.

Αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο χρόνο, έδειξε ότι όσοι από τους 25.000 βετεράνους που συμμετείχαν στην έρευνα έπαιρναν Μ.Σ.Α.Φ. για περισσότερο από 5 χρόνια, είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ. Τα Μ.Σ.Α.Φ. είναι μια κατηγορία φαρμακευτικών ουσιών που βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου, ο οποίος σχετίζεται με χρόνιες παθήσεις όπως η αρθρίτιδα.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 12 χρόνια 2.736 ανθρώπους. Όταν ξεκίνησε η μελέτη, οι εθελοντές είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη. Αυτό που διαφοροποίησε τη μελέτη του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον από την προηγούμενη έρευνα ήταν η μεγαλύτερη ηλικία των εθελοντών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το ποσοστό κινδύνου για άνοια σε όσους εθελοντές λάμβαναν συχνά Μ.Σ.Α.Φ. ήταν μεγαλύτερο κατά 66% συγκριτικά με όσους χρησιμοποιούσαν τα φάρμακα λιγότερο συχνά ή δεν τα χρησιμοποιούσαν καθόλου.

«Εδώ και καιρό υπάρχει διαφωνία για το αν η χρήση Μ.Σ.Α.Φ. καθυστερεί την έναρξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Αν και ελπίζαμε ότι με τη μελέτη μας θα ανακαλύπταμε προστατευτική δράση των Μ.Σ.Α.Φ., στην πραγματικότητα δεν βρήκαμε καμία τέτοια δράση. Δεν πρέπει να αγνοούμε τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δείχνουν ότι όσοι χρησιμοποιούν αυτή την κατηγορία φαρμάκων έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια. Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να αξιολογήσουμε καλύτερα αυτά τα αποτελέσματα», δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Eric Larson.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η Rebecca Wood, από το ίδρυμα Alzheimer's Research Trust, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ότι υπάρχει κάποια επίδραση των Μ.Σ.Α.Φ. στην εκδήλωση άνοιας. «Η έρευνα σε αυτό τον τομέα είναι περίπλοκη, καθώς παρεμβαίνουν πολλοί παράγοντες. Γνωρίζουμε ότι στη νόσο Αλτσχάιμερ υπάρχει φλεγμονή, γεγονός που πιθανώς δίνει μια εξήγηση για την προστατευτική δράση των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Ωστόσο, δεν συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να λαμβάνουν Μ.Σ.Α.Φ. απλά και μόνο για να προστατευτούν από την άνοια, καθώς αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως έλκος στομάχου και προβλήματα με τους νεφρούς».

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Νευρολογία» (Neurology)

ΠΗΓΗ: BBC

Bookmark and Share

0 σχόλια:

Πτολεμαΐδα ptolemaida πτολεμαιδα Κοζάνη kozani kailaria blogspot blogs

ptolemaida.gr ΔΗΜΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ PTOLEMAIDA DIMOS, eordea eordaia kailaria kailar Δήμαρχος ptolemaida dhmos ptolemaidos Κοζανη Κοζάνη ΚΟΖΑΝΗ kozani κοζανη κοζανι kozanh Πτολεμαΐδα ειδήσεις
ptolemaida πτολεμαιδα