Όλες οι ειδήσεις της Πτολεμαΐδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας με ένα κλικ! Ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα της περιοχής μας. Γιατί υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης... Στείλτε μας τις καταγγελίες ή απλώς τις γνώμες σας στο email kailarianews@hotmail.com

Οι Πειρατές του Ίντερνετ δεν το βάζουν κάτω

Εκστρατεία στο Διαδίκτυο υπέρ της δημοφιλούς ιστοσελίδας «Τhe Ρirate Βay», που δικτυώνει εκατομμύρια ανθρώπους για να κατεβάζουν δωρεάν ταινίες και μουσική
«Όπως σε όλες τις καλές ταινίες του Χόλιγουντ, οι ήρωες χάνουν στην αρχή αλλά κερδίζουν μια επική νίκη στο τέλος». Έτσι απάντησαν μέσω της δημοφιλούς ιστοσελίδας τους «Τhe Ρirate Βay» (ΤΡΒ) οι τέσσερις Σουηδοί ιδρυτές της στην απόφαση του δικαστηρίου που, την περασμένη εβδομάδα, τους επέβαλε έναν χρόνο φυλάκιση και πρόστιμο 2,7 εκατομμυρίων ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η βιομηχανία του θεάματος πανηγύριζε- ήταν μια σπάνια νίκη κατά της πειρατείας. Για όσο διαρκέσει.

Τι άλλαξε; Όχι πολλά. Το site παραμένει ανοιχτό.

Μάλιστα την ώρα που ανεγνώσθη η απόφαση του δικαστηρίου, 10 εκατομμύρια χρήστες ήταν απασχολημένοι στο site:

κατέβαζαν μουσική και ταινίες. Λίγο αργότερα, αρκετοί πάροχοι Ίντερνετ, μεταξύ των οποίων και ο μεγαλύτερος της Σουηδίας, Τelia Solana, ανακοίνωσαν ότι δεν θα μπλοκάρουν το site και θα προστατεύσουν και τους πελάτες τους από ενδεχόμενες διώξεις, σβήνοντας αρχεία από τα sites που επισκέφτηκαν. Η έφεση δεν άργησε να ασκηθεί. Δεν αποκλείεται μάλιστα η καταδίκη των τεσσάρων να ακυρωθεί, αφού αποκαλύπτεται ότι ένας από τους δικαστές είναι μέλος πολλών ενώσεων για την προστασία των συγγραφικών δικαιωμάτων, μαζί με εκπροσώπους της βιομηχανίας της μουσικής και του κινηματογράφου.

Η όλη υπόθεση μπορεί έτσι εν τέλει να ενισχύσει την εκστρατεία για ελεύθερη διάθεση προγραμμάτων, μουσικής, ταινιών, παιχνιδιών και βίντεο. Αυτό μαρτυρά και το κύμα αλληλεγγύης που ακολούθησε μετά την απόφαση και εξελίχθηκε σε μια ηχηρή διαμαρτυρία. Σε γνωστά blogs και δημοφιλείς ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης η δικαστική απόφαση ήταν το βασικό θέμα συζήτησης.

Στο Facebook το γκρουπ «ελευθερώστε το Ρirate Βay» έφτασε μέσα σε λίγες ημέρες να αριθμεί 126.000 μέλη, ενώ το βίντεο με τη συνέντευξη Τύπου των Σουηδών «πειρατών» δέχθηκε μέσα σε λίγα λεπτά 210.000 επισκέψεις.


Οι μηνύσεις.

Αυτό που σίγουρα δεν περίμεναν οι μηνυτές τους, μεταξύ των οποίων ορισμένα από τα πιο γνωστά ονόματα της βιομηχανίας του θεάματος (όπως Warner Βros, Fox Μovies, Sony Μusic και ΕΜΙ) είναι το ΤΡΒ να συνεχίζει να διευρύνει τη βάση των υποστηρικτών του. Ωστόσω τουλάχιστον 15.000 νέα μέλη καλωσόρισαν από τότε που καταδικάστηκαν οι Φρέντρικ Νέιζ, Γκόντφριντ Σβάρτλομ Βαργκ, Πίτερ Σούντε Κολμισόπι και Καρλ Λούντστρομ.

Εκτός από το γεγονός όμως ότι το site έγινε περισσότερο γνωστό, λόγω της δημοσιότητας που πήρε το θέμα, η παρέα των τεσσάρων δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των χρηστών του ενισχύθηκε. Πείσμωσαν οι χρήστες, καθώς είδαν τη δίκη ως το θέατρο μιας ιδεολογικής και νομικής μάχη για τον έλεγχο του Ίντερνετ. «Όλο και μεγαλώνει το κοινωνικό κίνημα που διαμορφώνεται στη Σουηδία γύρω από αυτό. Και ξεπερνά το κατέβασμα δωρεάν μουσικής και ταινιών. Περιλαμβάνει ανθρώπους που νοιάζονται για τη νομοθεσία περί παρακολούθησης και που νιώθουν ότι το Ίντερνετ δημιουργήθηκε από κυβερνήσεις και εταιρείες, όχι από τον απλό άνθρωπο. Τo ΤΡΒ κερδίζει», όπως επισημαίνει στην «Guardian» ο Ντάνιελ Γιόχανσον, αναλυτής Ίντερνετ και μουσικής από το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Στοκχόλμης.

Πάντως, όπως επισημαίνουν οι «Τimes», η βιομηχανία του θεάματος σχεδιάζει να προσβάλει στα δικαστήρια την ανταλλαγή αρχείων, και προετοιμάζεται για έναν πόλεμο που θα κρατήσει πολύ.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΡΕΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΤΑ ΝΕΑ

Bookmark and Share

0 σχόλια:

Πτολεμαΐδα ptolemaida πτολεμαιδα Κοζάνη kozani kailaria blogspot blogs

ptolemaida.gr ΔΗΜΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ PTOLEMAIDA DIMOS, eordea eordaia kailaria kailar Δήμαρχος ptolemaida dhmos ptolemaidos Κοζανη Κοζάνη ΚΟΖΑΝΗ kozani κοζανη κοζανι kozanh Πτολεμαΐδα ειδήσεις
ptolemaida πτολεμαιδα