Όλες οι ειδήσεις της Πτολεμαΐδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας με ένα κλικ! Ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα της περιοχής μας. Γιατί υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης... Στείλτε μας τις καταγγελίες ή απλώς τις γνώμες σας στο email kailarianews@hotmail.com

Eγκαίνια Ατμοηλεκτρικού Σταθμού...

...Αθερινόλακκου και Αιολικού Πάρκου Ξηρολίμνης


ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα εγκαίνια του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αθερινόλακκου και του Αιολικού Πάρκου Ξηρολίμνης, στο Νομό Λασιθίου, θα πραγματοποιήσει ο Όμιλος της ΔΕΗ την Κυριακή 3 Μαϊου 2009.
Τα εγκαίνια θα τελέσει ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Στο πλαίσιο της Στρατηγικής Παραγωγής της ΔΕΗ για εξασφάλιση πλήρους επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη η Επιχείρηση κατασκεύασε και έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Αθερινόλακκου, ο οποίος σήμερα διαθέτει συνολική ισχύ 195,2 MW. Ειδικότερα, ο Σταθμός περιλαμβάνει πλέον:

  • Δύο Μηχανές Εσωτερικής Καύσης, συνολικής ισχύος 102,2 MW, με καύσιμο Μαζούτ Χαμηλού Θείου και δυνατότητα καύσης φυσικού αερίου, συνολικού ύψους επένδυσης 114 εκατ. ευρώ.
  • Δύο ατμοστροβιλικές Μονάδες, συνολικής ισχύος 93 MW με καύσιμο Μαζούτ Χαμηλού Θείου και δυνατότητα καύσης φυσικού αερίου, οι οποίες τέθηκαν σε λειτουργία στο τελευταίο 12μηνο, με συνολικό ύψος επένδυσης 86,6 εκατ. ευρώ.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει την περαιτέρω ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αθερινόλακκου με την προσθήκη νέας ισχύος 100 MW με την προσθήκη Μηχανών Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ), με καύσιμο Μαζούτ Χαμηλού Θείου και δυνατότητα καύσης φυσικού αερίου, όταν αυτό θα είναι διαθέσιμο.
Επισημαίνεται ότι και οι 4 νέες Μονάδες είναι σύγχρονες και εξασφαλίζουν εξαιρετικές περιβαλλοντικές, λειτουργικές και ενεργειακές επιδόσεις:

  • Λειτουργούν με καύσιμο μαζούτ χαμηλού θείου (με ποσοστό μικρότερο του 1%), ενώ τα εγκατεστημένα ηλεκτροστατικά φίλτρα εξασφαλίζουν τη συγκράτηση των αιωρούμενων σωματιδίων, συντελώντας, έτσι, στην αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος.

Το Αιολικό Πάρκο (ΑΠ) Ξηρολίμνης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρικής της ΔΕΗ ΑΕ, έχει συνολική ισχύ 13,2 MW και η ετήσια παραγωγή του αναμένεται να ανέλθει σε 42.000 MWh αποτελείται από τρία επιμέρους Πάρκα με συνολικό κόστος επένδυσης 16,4 εκατ. ευρώ, ενώ εξασφάλισε επιδότηση ύψους 890.000 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας (ΕΠΑΝ) του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Το Αιολικό Πάρκο έχει σημαντικά περιβαλλοντικά, καθώς εξασφαλίζει την αποφυγή εκπομπής σε ετήσια βάση:

  • 35.700 τόνων διοξειδίων του άνθρακα (CO2)
  • 546 τόνων διοξειδίου του θείου (SO2),
  • 1.092 τόνων οξειδίων του αζώτου (ΝΟχ) και
  • 28.014 τόνων στάχτης / κατάλοιπα.

Το ΑΠ Ξηρολίμνης έχει και σημαντικά οφέλη για την Κρήτη, αφού με τη λειτουργία του καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 7.250 νοικοκυριών ετησίως.


Διευκρινίσεις για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης:

  • Η κεντρική εκδήλωση των εγκαινίων του ΑΗΣ Αθερινόλακκου και του Αιολικού Πάρκου Ξηρολίμνης (ομιλίες κλπ) θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Σταθμού, στον Αθερινόλακκο, (Ν. Λασιθίου) την Κυριακή 3 Μαϊου και ώρα 12:00, ενώ
  • Θα προηγηθεί αγιασμός στις εγκαταστάσεις του ΑΠ Ξηρολίμνης, στην περιοχή Ξηρολίμνη, του Δήμου Ιτάνου της Σητείας στις 10:00 πμ της ίδιας ημέρας.

Εδώ μπορείτε να βρείτε φωτογραφικό υλικό για τον ΑΗΣ Αθερινόλακκου και του Αιολικού Πάρκου Ξηρολίμνης


Bookmark and Share

0 σχόλια:

Πτολεμαΐδα ptolemaida πτολεμαιδα Κοζάνη kozani kailaria blogspot blogs

ptolemaida.gr ΔΗΜΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ PTOLEMAIDA DIMOS, eordea eordaia kailaria kailar Δήμαρχος ptolemaida dhmos ptolemaidos Κοζανη Κοζάνη ΚΟΖΑΝΗ kozani κοζανη κοζανι kozanh Πτολεμαΐδα ειδήσεις
ptolemaida πτολεμαιδα