Όλες οι ειδήσεις της Πτολεμαΐδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας με ένα κλικ! Ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα της περιοχής μας. Γιατί υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης... Στείλτε μας τις καταγγελίες ή απλώς τις γνώμες σας στο email kailarianews@hotmail.com

Βρέθηκε γονίδιο που "ευθύνεται" για συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες και για αρτηριοσκλήρυνση

Μια αμερικανική επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε ότι βρήκε ένα γονίδιο που μπορεί να εξηγήσει γιατί σε ορισμένους ανθρώπους οι πλάκες στις αρτηρίες μπορεί να οδηγήσουν σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ενώ στους περισσότερους όχι.

Η ανακάλυψη, που έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον δρα Ίρα Τάμπας, δημοσιεύτηκε στο βιολογικό περιοδικό Cell Metabolism (Μεταβολισμός Κυττάρου), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC. H έρευνα βασίστηκε στον εντοπισμό ενός γονιδίου (CHOP) σε ποντίκια, το οποίο, όταν υπάρχει, αυξάνει την πιθανότητα να σπάσουν οι πλάκες που έχουν «χτιστεί» στις αρτηρίες και να προκαλέσουν θρόμβωση στην κυκλοφορία του αίματος.

Όπως είπε ο Τάμπας, «το σημαντικό ερώτημα, αξίας 1 δισ. δολ., είναι γιατί το 98% των πλακών δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα, ενώ το 2% προκαλούν». Ο κίνδυνος για την καρδιά «χτίζεται» αργά-αργά, καθώς η πλάκα αυξάνει στο εσωτερικό των αρτηριών, μειώνοντας την κυκλοφορία του αίματος, μέχρι να σπάσει σε κομμάτια και ένα από αυτά να φράξει την αρτηρία. Οι εναποθέσεις λίπους αρχίζουν από την εφηβεία, αλλά η συντριπτική πλειονότητά τους φαίνεται πως είναι ακίνδυνη. Μέχρι την ηλικία των 20 ετών, σχεδόν όλοι οι άνθρωποι λίγο-πολύ έχουν αρτηριοσκλήρυνση.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το 2% των πλακών που είναι επικίνδυνες, έχει να κάνει κυρίως με την κατασκευή του εσωτερικού πυρήνα της πλάκας. Όταν αυτή σπάει εύκολα, αυτό οφείλεται στο ότι ο πυρήνας της περιέχει πολλά νεκρά κύτταρα, τα οποία απελευθερώνουν ουσίες που εξασθενούν την επιφάνεια της πλάκας, κάνοντας πιο πιθανό το σπάσιμό της σε κομμάτια.

Οι αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ένα γονίδιο που πιστεύουν ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση αυτών των νεκρών κυττάρων. Οι επικίνδυνες πλάκες ήσαν πολύ μικρότερες στα ποντίκια, που δεν είχαν το συγκεκριμένο γονίδιο. Όσα το είχαν, είχαν αυξημένα νεκρά κύτταρα και άρα αυξημένο κίνδυνο.

Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε νέα φάρμακα πρόληψης των καρδιοπαθειών και των εγκεφαλικών. Τέτοια φάρμακα θα μπορούσαν να προστατεύσουν ανθρώπους που δεν λαμβάνουν στατίνες (το κορυφαίο φάρμακα σήμερα κατά της αρτηριοσκλήρυνσης), αν και η καλύτερη στρατηγική είναι πάντα ένα υγιεινό στιλ ζωής, με κατάλληλη δίαιτα και φυσική άσκηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Bookmark and Share

0 σχόλια:

Πτολεμαΐδα ptolemaida πτολεμαιδα Κοζάνη kozani kailaria blogspot blogs

ptolemaida.gr ΔΗΜΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ PTOLEMAIDA DIMOS, eordea eordaia kailaria kailar Δήμαρχος ptolemaida dhmos ptolemaidos Κοζανη Κοζάνη ΚΟΖΑΝΗ kozani κοζανη κοζανι kozanh Πτολεμαΐδα ειδήσεις
ptolemaida πτολεμαιδα