Όλες οι ειδήσεις της Πτολεμαΐδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας με ένα κλικ! Ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα της περιοχής μας. Γιατί υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης... Στείλτε μας τις καταγγελίες ή απλώς τις γνώμες σας στο email kailarianews@hotmail.com

Πρωτομαγιά. Του Δρ Αναστάσιου Κουτσούκου

Νίκη των Σοσιαλιστών 1886 - 2009

Στην Πρωτομαγιάτικη απεργία του 1886 στις ΗΠΑ συμμετείχαν γύρω στο μισό εκατομμύριο εργάτες. Σημαντικές απεργίες και διαδηλώσεις έγιναν στις περισσότερες από τις μεγάλες πόλεις, αλλά και στις μικρές πόλεις και κωμοπόλεις. Επίκεντρο, όμως, του αγώνα αναδείχτηκε το Σικάγο, με 90.000 διαδηλωτές στους δρόμους.

Στις 3 Μάη1886, η αστυνομία πυροβόλησε εν ψυχρώ εναντίον εργατών που διαδήλωναν - κατά των απεργοσπαστών - έξω από το εργοστάσιο θεριστικών μηχανών Μακ Κόρμικ. Το αποτέλεσμα ήταν να δολοφονηθούν εν ψυχρώ 4 διαδηλωτές και να τραυματιστούν αρκετοί.

Στις 4 Μάη1886, οι εργάτες του Σικάγο πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Χέιμαρκετ, όπου κάποιος προβοκάτορας έριξε βόμβα, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας πάνω από 70 αστυνομικούς. Οι υπόλοιποι αστυνομικοί ανασυγκροτήθηκαν κι άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του πλήθους, προκαλώντας πλήθος τραυματιών και τουλάχιστον έναν νεκρό.

Στις 20 Ιούλη του 1889, το ιδρυτικό συνέδριο της Δεύτερης Διεθνούς κατέληξε σε μια απόφαση που σφράγισε την ιστορία του εργατικού κινήματος σε ολόκληρο τον κόσμο. «Σκοπός μας - έλεγε η απόφαση- είναι να οργανωθεί μια μεγαλειώδης διαδήλωση σε συγκεκριμένη ημερομηνία, με τέτοιο τρόπο ώστε ταυτόχρονα σʼ όλες τις χώρες και σʼ όλες τις πόλεις, την ίδια συμφωνημένη ημέρα, οι εργάτες να απαιτήσουν απʼ τις δημόσιες αρχές να μειώσουν με νόμο την εργάσιμη ημέρα στις οκτώ ώρες και να εφαρμόσουν στην πράξη τις υπόλοιπες αποφάσεις του Συνεδρίου του Παρισιού.

Έχοντας υπόψη το γεγονός ότι μια παρόμοια διαδήλωση έχει ήδη αποφασιστεί για την 1η Μαΐου 1890 από την Αμερικάνικη Ομοσπονδία Εργασίας στο Συνέδριό της, το οποίο συνήλθε στο Σαιντ Λούις τον Δεκέμβριο του 1888, η ημερομηνία αυτή υιοθετείται και για την διεθνή διαδήλωση. Οι εργάτες των διαφόρων χωρών θα πρέπει να οργανώσουν την διαδήλωση αυτή σύμφωνα με τις συνθήκες που τους έχουν επιβληθεί απʼ την συγκεκριμένη κατάσταση κάθε χώρας». Έτσι γεννήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά.

Η πρώτη Πρωτομαγιά στην Ελλάδα γιορτάστηκε το 1893, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη, που ιδρύθηκε από τον τελευταίο στις 20 Ιούλη του 1890.

Στις 3 Ιούνη 1893 του ιδίου έτους ο Καλλέργης εξέδωσε την εφημερίδα «Σοσιαλιστής». Ο Κεντρικός Σοσιαλιστικός Σύλλογος ήταν βεβαίως μια οργάνωση σοσιαλιστικού προσανατολισμού, πράγμα καθόλου παράξενο για εκείνη την εποχή, αφού και το ελληνικό εργατικό κίνημα ήταν στα σπάργανα.

Το 1893, όμως, ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς και μαζικός ήταν - αν λάβουμε υπόψη το μέγεθος και το βαθμό ωριμότητας του ελληνικού λαού - και αισθητός έγινε. Φυσικά, υπήρξε κατάλληλη προετοιμασία και η σοσιαλιστική κίνηση είχε αναπτυχθεί αρκετά σε σχέση με το παρελθόν.

Μετά τον επιτυχή γιορτασμό της Πρωτομαγιάς του 1893 και τα όσα επακολούθησαν με την επίδοση του ψηφίσματος, τη σύλληψη και την καταδίκη του Καλλέργη, κυριάρχησε ενωτικό πνεύμα στις τάξεις των σοσιαλιστικών ομάδων της εποχής. Είτε από πολιτικό υπολογισμό, είτε γιατί ήταν πλέον φανερό πως ο αντίπαλος ήταν κοινός, οι ομάδες αυτές κινήθηκαν στην κατεύθυνση ενός ενωτικού γιορτασμού της παγκόσμιας μέρας της εργατικής τάξης, κάτι που - παρά τις διαφορές τους - κατάφεραν να φέρουν σε πέρας στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις του 1894.





Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γεώργιος Παπανδρέου στο Συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Τουλούση δήλωσε τα εξής: Ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, σας φέρνω μήνυμα αλληλεγγύης και νίκης, μήνυμα για μια σοσιαλιστική Ευρώπη και για μια ισχυρή σοσιαλιστική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι ένα μήνυμα κοινής δράσης για να βγάλουμε την Ευρώπη από το αδιέξοδο της κρίσης.

Ολόκληρος ο κόσμος βιώνει τώρα μια βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση. Ήταν αυτή η κρίση αναπόφευκτη; Ήταν στοιχείο του οικονομικού κύκλου και δεν έχει σχέση με την πολιτική; Όχι! Η κρίση δημιουργήθηκε από τη νεοσυντηρητική πολιτική της Δεξιάς. Της Δεξιάς που θα ηττηθεί κατά κράτος στις εκλογές του Ιουνίου. Όταν θα ψηφίζουν, οι πολίτες της Ευρώπης πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν:

- Έξοδο από την κρίση ή χρεοκοπία;

- Αξιοπρέπεια ή φτώχεια;

- Κοινωνική μεταχείριση των μεταναστών ή διατήρηση των κοινωνικών συγκρούσεων;

- Εργασία ή ανεργία;

- Συμμετοχή, ισότητα των γυναικών ή διακρίσεις;

- Πράσινη ανάπτυξη ή οικονομική ύφεση;

- Διατήρηση των προνομίων της οικονομικής συντεχνίας ή προστασία των πολιτών;

- Κοινωνική δικαιοσύνη ή ανισότητες;

Ο αυριανός Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου τόνισε επίσης: «Ο λαός της χώρας μου, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους και θα επιλέξει τους σοσιαλιστές, για το καλό της Ευρώπης μας. Αυτό το μήνυμα σας φέρνω απόψε. Ένα μήνυμα, που έρχεται από την Ελλάδα κι από κάθε γωνιά της Ευρώπης. Ένα μήνυμα νίκης. Μήνυμα μιας νέας φωνής για μια δίκαιη κοινωνία, μια ανθρώπινη κοινωνία. Θα πετύχουμε»!

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, αναφέρθηκε στους στόχους του μιλώντας στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του πανεπιστημίου "London School of Economics".
"Στόχος μου είναι να δημιουργήσω στην Ελλάδα ένα μοντέλο δημοκρατικής διακυβέρνησης", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εξήγησε ότι αυτό που θέλει να πετύχει είναι: "να έχει ο πολίτης δικαιώματα και ευθύνες, να απολαμβάνει τα δικαιώματά του και να μην είναι αποκομμένος από την εξουσία, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα, που ο πολίτης είναι αποξενωμένος και απομονωμένος από ένα διεφθαρμένο κράτος".

Ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφέρθηκε και στη δράση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και τόνισε ότι δεν είμαστε αντίθετοι με την παγκοσμιοποίηση, αλλά, είμαστε αποφασισμένοι για τον εκδημοκρατισμό της.

Επανερχόμενος στην Ελλάδα, ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφέρθηκε στους πέντε εθνικούς στόχους που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ για τη χώρα και οι οποίοι είναι:
1. να ξαναχτίσουμε μία δραστήρια εθνική πολιτική,
2. να κάνουμε βαθιές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα,
3. να προχωρήσουμε σε φορολογική μεταρρύθμιση και σε ένα σύστημα υγείας και πρόνοιας υψηλού επιπέδου,
4. να προωθήσουμε την πράσινη οικονομία, από τον τουρισμό ως την αγροτική πολιτική, από την ενέργεια ως τις μεταφορές, κι από τις κατασκευές ως την εκπαίδευση &
5. να επιφέρουμε πολύ μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα από όλα τα προηγούμενα.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε και τις βασικές αρχές της δημοκρατικής διακυβέρνησης στην οποία ο ίδιος πιστεύει, οι οποίες αφορούν στη διαφάνεια και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κάθε ντοκουμέντο υπουργού ή υψηλόβαθμού αξιωματούχου θα αναρτάται στο διαδίκτυο. Επίσης θα υπάρχει εποπτεία για το που πηγαίνουν τα χρήματα των πολιτών. Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου τόνισε: "Ας γίνουμε δημιουργοί για τον αυριανό κόσμο. Αυτή είναι σήμερα η δημοκρατική πρόκληση".



Το Πασοκ σαρώνει σε όλη την Ελλάδα με ποσοστό διαφοράς 11% με ανοδική τάση και σχηματίζει ισχυρή, αυτοδύναμη, δημοκρατική κυβέρνηση όλων των Ελλήνων!! Η αλλαγή έρχεται !!! Το παλλαϊκό ποτάμι είναι πλέον ορμητικότατο τσουνάμι και δεν γυρίζει πίσω!!! Σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη φυσάει ο ούριος άνεμος της «αλλαγής». Επιτέλους τέλος. Η Ελλάδα άλλαξε οριστικά και αμετάκλητα σελίδα μια για πάντα!!!"

Εκλογές Εδώ και Τώρα με Υπηρεσιακή διακομματική Κυβέρνηση.

Νυν υπέρ πάντων ο αγών!!!


Δρ Αναστάσιος Κουτσούκος
Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β΄ Αθήνας

www.koutsoukos-anastasios.gr

Bookmark and Share

0 σχόλια:

Πτολεμαΐδα ptolemaida πτολεμαιδα Κοζάνη kozani kailaria blogspot blogs

ptolemaida.gr ΔΗΜΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ PTOLEMAIDA DIMOS, eordea eordaia kailaria kailar Δήμαρχος ptolemaida dhmos ptolemaidos Κοζανη Κοζάνη ΚΟΖΑΝΗ kozani κοζανη κοζανι kozanh Πτολεμαΐδα ειδήσεις
ptolemaida πτολεμαιδα