Όλες οι ειδήσεις της Πτολεμαΐδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας με ένα κλικ! Ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα της περιοχής μας. Γιατί υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης... Στείλτε μας τις καταγγελίες ή απλώς τις γνώμες σας στο email kailarianews@hotmail.com

Αιφνιδιασμός των εργαζομένων, γνωστή τακτική ...

Αιφνιδιασμός των εργαζομένων, η γνωστή τακτική της Νέας Δημοκρατίας και πάλι αποδίδει
του Γιώργου Παπακωνσταντίνου*

Εντυπωσιακές μεθόδους χρησιμοποιεί το τελευταίο διάστημα η Νέα Δημοκρατία, η οποία προσπαθεί να περάσει Υπουργικές Αποφάσεις, όσο η κοινή γνώμη έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Βουλή, για τα πρωτόγνωρα σκάνδαλα που γεννά η κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό των τακτικών της αυτών είναι η τελευταία απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, με την οποία αναγκάζει τις καθαρίστριες που εργάζονται στα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης να εργάζονται με…μπλοκάκι. Με δυο λόγια το Υπουργείο Παιδείας, μέσω του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), γίνεται το ίδιο εταιρεία εργολαβικού καθαρισμού, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε «ανθυποεργολάβους του υπερεργολάβου», όπως αναφέρει και η σχετική καταγγελία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Κι όλα αυτά, την ίδια στιγμή που οι γυναίκες αυτές βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, περιμένοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το μέλλον τους. Για το αν θα συμπεριληφθούν εν τέλει στις προσλήψεις αορίστου χρόνου μετά από τόσα χρόνια εργασίας, θέμα που έχει αφήσει σε εκκρεμότητα το περίφημο Διάταγμα Παυλόπουλου. Περίπου 6.500 καθαρίστριες, που εργάζονται πολλά χρόνια, μέχρι και σήμερα, στα Δημόσια Σχολεία δεν εντάχθηκαν στο Π.Δ. 164/2004 για ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Έτσι, το Υπουργείο ορίζει τον ΟΣΚ εργοδότη, τις Σχολικές Επιτροπές ανάδοχο εργολάβο και νομικά ή φυσικά πρόσωπα δυνητικούς υπεργολάβους του εργολάβου μέσω «Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών Καθαριότητας Σχολείων». Πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια, που αφαιρεί πλήρως τα εναπομείναντα δικαιώματα των καθαριστριών των δημοσίων σχολείων, ενώ τις αφήνει απλήρωτες για πολλούς μήνες.

Η κυβέρνηση εξαντλεί την αδιαφορία και την αναλγησία της στα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας, στις πιο χαμηλά αμειβόμενες εργαζόμενες γυναίκες, με τις πιο άθλιες συνθήκες εργασίας. Πρέπει να αποκαταστήσει άμεσα την κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων γυναικών στα δημόσια σχολεία, καταρχάς με την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και την καταβολή αναδρομικά όλων των αποδοχών. Πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη αυτή σύμβαση και κυρίως να υπάρξει κατοχύρωση των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των καθαριστριών και άμεση μετατροπή της σύμβασής τους σε προσωπικό ιδιωτικού δικαίου πλήρους απασχόλησης με ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζομένους.

*Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι Βουλευτής Ν. Κοζάνης και Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Bookmark and Share

0 σχόλια:

Πτολεμαΐδα ptolemaida πτολεμαιδα Κοζάνη kozani kailaria blogspot blogs

ptolemaida.gr ΔΗΜΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ PTOLEMAIDA DIMOS, eordea eordaia kailaria kailar Δήμαρχος ptolemaida dhmos ptolemaidos Κοζανη Κοζάνη ΚΟΖΑΝΗ kozani κοζανη κοζανι kozanh Πτολεμαΐδα ειδήσεις
ptolemaida πτολεμαιδα