Όλες οι ειδήσεις της Πτολεμαΐδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας με ένα κλικ! Ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα της περιοχής μας. Γιατί υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης... Στείλτε μας τις καταγγελίες ή απλώς τις γνώμες σας στο email kailarianews@hotmail.com

Βεύη: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την ιδιωτικοποίηση

του Σωτήρη Χιωτάκη
Στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στο πλαίσιο της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του λιγνιτωρυχείου
της Βεύης προχωρεί η κυβέρνηση, με φόντο την ανάγκη εξασφάλισης των απαιτούμενων ποσοτήτων λιγνίτη για την κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Φλώρινα,
αλλά και υπό το άγρυπνο μάτι της Κομισιόν, η οποία πιέζει για άρση του κρατικού μονοπωλίου σε σχέση με το εθνικό μας καύσιμο.


Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η σχετική απόφαση ελήφθη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στο πλαίσιο σύσκεψης, με τη συμμετοχή της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη, του υφυπουργού κ. Γιάννη Μανιάτη, του γενικού γραμματέα κ. Κώστα Μαθιουδάκη καθώς και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Αρθούρου Ζερβού, ο οποίος στη διάρκεια της πρόσφατης περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία τόνισε τη σημασία που αποδίδει η νέα διοίκηση της επιχείρησης στην κατασκευή των νέων λιγνιτικών μονάδων στην Πτολεμαΐδα και τη Φλώρινα.
Προς τούτο, θα ανασυγκροτηθεί με ευθύνη του υφυπουργού κ. Γιάννη Μανιάτη (φωτό) η επιτροπή διαπραγμάτευσης για την ιδιωτικοποίηση, σε μία διαδικασία η οποία έχει διαρκέσει δυόμισι χρόνια χωρίς να έχει φέρει ακόμη αποτέλεσμα.
Ο διαγωνισμός που είχε διεξαχθεί επί προηγούμενης κυβέρνησης είχε αποβεί άγονος και στη βάση των διατάξεων του Μεταλλευτικού Κώδικα είχε το καλοκαίρι απευθυνθεί πρόσκληση προς ενδιαφερομένους για την ιδιωτικοποίηση του λιγνιτωρυχείου, το οποίο εκτιμάται ότι διαθέτει περί τα 90 εκατομμύρια τόνους απόθεμα.
Μεταξύ των ενδιαφερόμενων σχημάτων, τα πλέον ηχηρά είναι εκείνα της κοινοπραξίας των Ελλάκτωρ - ΓΕΚ - Τέρνα - ομίλου Κοπελούζου με υπεργολαβική συμμετοχή του ομίλου Μυτιληναίου, καθώς και της «Elpedison», κοινής εταιρείας των «Ελληνικών Πετρελαίων» και της ιταλικής «Edison», η οποία συμμετέχει μέσω θυγατρικής της.
Στην πορεία της διαδικασίας προφανώς θα εξεταστούν και ζητήματα όπως η συνεκμετάλλευση και του παρακείμενου λιγνιτωρυχείου της ΔΕΗ, με απόθεμα 75 εκατ. τόνων, αλλά και το ενδεχόμενο της κατασκευής μονάδας στη Φλώρινα από κοινού ανάμεσα στη ΔΕΗ και τους ιδιώτες, σε ένα ενδεχόμενο που, πάντως, συναντά την κάθετη έως τώρα αντίδραση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.


Bookmark and Share

0 σχόλια:

Πτολεμαΐδα ptolemaida πτολεμαιδα Κοζάνη kozani kailaria blogspot blogs

ptolemaida.gr ΔΗΜΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ PTOLEMAIDA DIMOS, eordea eordaia kailaria kailar Δήμαρχος ptolemaida dhmos ptolemaidos Κοζανη Κοζάνη ΚΟΖΑΝΗ kozani κοζανη κοζανι kozanh Πτολεμαΐδα ειδήσεις
ptolemaida πτολεμαιδα