Όλες οι ειδήσεις της Πτολεμαΐδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας με ένα κλικ! Ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα της περιοχής μας. Γιατί υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης... Στείλτε μας τις καταγγελίες ή απλώς τις γνώμες σας στο email kailarianews@hotmail.com

Πολλή φασαρία για το τίποτα

Γιώργος Κύρτσος
Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. αποτέλεσε τη συνέχεια ενός εντυπωσιακού διπλωματικού διαλόγου κωφών. Από τη μία η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε

υποστήριξη για να περιοριστεί κάπως το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου και από την άλλη οι Ευρωπαίοι εταίροι διαμόρφωσαν ένα σχέδιο παρέμβασης σε περίπτωση αδυναμίας δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου.

Άλλο θέμα
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ασχολήθηκαν με διαφορετικό θέμα από αυτό που τους έθεσε η ελληνική πλευρά. Είναι άλλο ζήτημα ο έλεγχος του κόστους δανεισμού και άλλο η στήριξη μίας χώρας η οποία αδυνατεί να δανειστεί.
Πίσω από την έλλειψη συνεννόησης διακρίνουμε ακόμη μία κρίση στρατηγικής που διέρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γερμανία στηρίζει σθεναρά τη δημοσιονομική ορθοδοξία, για να μη μετατραπεί η ζώνη του ευρώ σε μια ζώνη χαλαρής διαχείρισης. Άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, διεκδικούν χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, για να αποφύγουν την ενίσχυση της ύφεσης και τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Δεν έχουν σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας, γιατί δεν τις ευνοεί ο οικονομικός - πολιτικός συσχετισμός δυνάμεων στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο γαλλογερμανικός άξονας δεν έχει τη σημασία που είχε κατά το παρελθόν για τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η Γερμανία βρίσκεται σε φάση εσωστρέφειας και η Γαλλία, η οποία έχει ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική, δεν πληροί τις οικονομικές προϋποθέσεις για την αποτελεσματική προώθησή της.
Διαφορετική περίπτωση
Υπήρξαν και κατά το παρελθόν κρίσεις στρατηγικής στην Ε.Ε., οι οποίες οδήγησαν σε εντυπωσιακές διορθωτικές κινήσεις. Σήμερα, όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη της υπέρβασης σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και με πολλές από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
Όλα αυτά είναι ευρύτερα γνωστά, δεν εμπόδισαν, όμως, τον κ. Παπανδρέου να αναλάβει θεαματικές πρωτοβουλίες που ήταν σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Στο τέλος δύο μηνών εντατικής διπλωματίας κορυφής τα κέρδη για την Ελλάδα είναι από ελάχιστα έως μηδενικά. Θα καλύψουμε τις δανειακές μας ανάγκες με τους σκληρούς όρους της αγοράς και στη συνέχεια θα πληρώσουμε στο σύνολό του το λογαριασμό που δημιουργήσαμε με τα λάθη και τις παραλείψεις τετραετιών.
Μπορεί, βέβαια, να υποστηριχθεί ότι οι διαβεβαιώσεις για ευρωπαϊκή παρέμβαση υπό την αιγίδα του ΔΝΤ, υπέρ της Ελλάδας, σε περίπτωση στάσης πληρωμών προσφέρουν εγγυήσεις στους πιστωτές μας και θα οδηγήσουν σταδιακά στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου. Υπάρχει, όμως, και η αντίθετη άποψη, σύμφωνα με την οποία το γεγονός ότι μπήκε στην ατζέντα της Ε.Ε., με δική μας πρωτοβουλία, το ενδεχόμενο χρεοκοπίας του ελληνικού Δημοσίου ενίσχυσε τις αμφιβολίες για την πιστοληπτική μας ικανότητα και αύξησε τα επιτόκια δανεισμού.


Bookmark and Share

0 σχόλια:

Πτολεμαΐδα ptolemaida πτολεμαιδα Κοζάνη kozani kailaria blogspot blogs

ptolemaida.gr ΔΗΜΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ PTOLEMAIDA DIMOS, eordea eordaia kailaria kailar Δήμαρχος ptolemaida dhmos ptolemaidos Κοζανη Κοζάνη ΚΟΖΑΝΗ kozani κοζανη κοζανι kozanh Πτολεμαΐδα ειδήσεις
ptolemaida πτολεμαιδα