SOS για «λουκέτα» στις 10 από τις 16 λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Δ. Μακεδονία
Δέκα από τις δεκαέξι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, συνολικής ισχύος 3.000 MW, που αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 της συνολικής παραγωγής
ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, κινδυνεύουν να τεθούν εκτός λειτουργίας από το 2016, αν «περάσουν» στο ευρωκοινοβούλιο οι σκέψεις για περαιτέρω αυστηροποίηση της Οδηγίας για τα δικαιώματα των βιομηχανικών εκπομπών αερίων ρύπων.
Το «καμπανάκι» χτυπά το σωματείο ενέργειας «Σπάρτακος» με επιστολή που απέστειλε σε όλους τους Ελληνες ευρωβουλευτές, εν όψει της κρίσιμης συζήτησης που θα γίνει τον Ιούνιο, επισημαίνοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση θα τεθούν σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, την ασφάλεια της τροφοδοσίας, τη συναλλαγματική αιμορραγία για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την απώλεια χιλιάδων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας στη Δυτική Μακεδονία, την απαξίωση και εγκατάλειψη του εθνικού μας καυσίμου, του λιγνίτη.
Με την ισχύουσα Οδηγία 2003/87/ΕΚ, από την 1/1/2016 επιβάλλονται ανώτατα επιτρεπτά όρια εκπομπών αέριων ρύπων από την καύση των στερεών καυσίμων για τη σκόνη, το διοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου και τα οξείδια του αζώτου ανά καμινάδα. Τα όρια αυτά είναι από πολύ δύσκολο ως αδύνατο να καλυφθούν για τις περισσότερες από τις 16 μονάδες, οι οποίες σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν με παλιές τεχνολογίες, και μετρούν σήμερα από 7 ως και 50 χρόνια «ζωής».
Γι’ αυτές, η Οδηγία προβλέπει μεταβατικό στάδιο λειτουργίας μετά το 2016 και για 20.000 ώρες (περίπου 2,5 χρόνια), αλλά στους κόλπους της Ε.Ε. υπάρχουν εκτιμήσεις ότι κατά τη συζήτηση θα αποφασιστεί η κατάργηση αυτών των μεταβατικών διατάξεων.
Στην επιστολή του, ο «Σπάρτακος» ζητά από τους Ελληνες ευρωβουλευτές να λάβουν υπόψη τους στη συγκεκριμένη συζήτηση την ανάγκη διασφάλισης και διεύρυνσης του προβλεπόμενου από τις μεταβατικές διατάξεις καθεστώτος περιορισμένης λειτουργίας των μονάδων (20.000 ώρες). Αυτό θα εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, μέχρι την ολοκλήρωση κατασκευής και έναρξη λειτουργίας των δύο νέων, σύγχρονης τεχνολογίας «Πτολεμαΐδα V» και «Μελίτη ΙΙ», κάτι που στην καλύτερη περίπτωση θα γίνει το 2017.
«Σε διαφορετική περίπτωση, εκτιμούμε ότι θα έχετε πολύ εύκολα συνηγορήσει στην οπισθοδρόμηση και στον μαρασμό της ΔΕΗ Α.Ε. και κατ’ επέκταση στον οικονομικό μαρασμό της χώρας, αλλά και στην απαξίωση του εθνικού μας καυσίμου».
Πηγή : Έθνος
0 σχόλια: