Όλες οι ειδήσεις της Πτολεμαΐδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας με ένα κλικ! Ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα της περιοχής μας. Γιατί υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης... Στείλτε μας τις καταγγελίες ή απλώς τις γνώμες σας στο email kailarianews@hotmail.com

Αρθ. Ζερβός: Δεν μειώνεται ποσοστό Δημοσίου στη ΔΕΗ

Μέχρι το τέλος του 2010 θα έχουν προσληφθεί 1.600 άτομα στη ΔΕΗ,

σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης Αρθούρο Ζερβό, ο οποίος τόνισε ότι «δεν μειώνεται το ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΗ» και «δεν πρόκειται να πωληθούν παραγωγικές Μονάδες».
Ο κ. Ζερβός μίλησε την Κυριακή στη διημερίδα που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας και η ΔΕΗ, με θέμα «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΔΕΗ και Τοπική Κοινωνία».
Συγκεκριμένα, όπως είπε, ολοκληρώνονται οι 400 πρώτες προσλήψεις νέων υπαλλήλων στη ΔΕΗ, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προσληφθεί συνολικά περί τα 1600 άτομα, ενώ για το 2011 προγραμματίζεται η κάλυψη ακόμα 400 θέσεων εργασίας.
Στην ίδια εκδήλωση, έκανε λόγο για παραφιλολογία αναφορικά με το μέλλον της επιχείρησης, που δεν βασίζεται σε στοιχεία, αλλά σε «σενάρια επιστημονικής φαντασίας, που μόνο σκοπό έχουν την επικοινωνιακή αποδόμηση της ΔΕΗ προς όφελος των ανταγωνιστών και άλλων συμφερόντων».
«Όπως κατ' επανάληψη έχω τονίσει και όπως χαρακτηριστικά είπε η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, δεν μειώνεται το ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΗ, καθώς επίσης δεν πρόκειται να πωληθούν παραγωγικές Μονάδες της Επιχείρησης. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός, πως η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να προστατευτεί η ΔΕΗ από τον γεμάτο στρεβλώσεις ανταγωνισμό στον τομέα της ενέργειας, που κατάφορα αδικεί την επιχείρηση μας», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.
Αναφερόμενος στα εργασιακά, ο κ. Ζερβός σημείωσε ιδιαίτερα ότι η διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στους εργολάβους και υπεργολάβους της επιχείρησης αποτελεί ύψιστη ευθύνη και ότι «πρακτικές εργασιακού μεσαίωνα είναι απαράδεκτο να υπάρχουν».
Ήδη ομάδα στελεχών κατάρτισε συμβατικές ρήτρες και όρους, που θα περιλαμβάνονται εφεξής στις διακηρύξεις των συμβάσεων έργων και υπηρεσιών, και θα εφαρμοστούν παρά το γεγονός ότι ενδεχομένως θα ανεβάσουν το κόστος για την επιχείρηση.
Ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας η ΔΕΗ σχεδιάζει ως το 2015 επενδύσεις της τάξης των 1,8 δις ευρώ. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η κατασκευή δυο νέων λιγνιτικών Μονάδων στην Πτολεμαΐδα (Μονάδα Πτολεμαΐδα V) και τη Μελίτη Φλώρινας (Μονάδα Μελίτη II). Στις 20 Απριλίου προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την Πτολεμαΐδα 5 και το έργο θα ανατεθεί, αφού εγκριθεί η Περιβαλλοντική Μελέτη των Ορυχείων Πτολεμαΐδας. Η κατάθεση προσφορών ορίσθηκε για την 1η Σεπτεμβρίου. Για το διαγωνισμό που αφορά τη Μελίτη ΙΙ επανεξετάζονται οι βασικές τεχνικές και εμπορικές παράμετροι. Η απόφαση για να την επαναπροκήρυξή του συναρτάται με την απόφαση της Πολιτείας για την ανάθεση της εκμετάλλευσης του ορυχείου της Βεύης.
Ακόμη, επισήμανε ότι η Μονάδα Ι του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ισχύος 70 MW θα αποσυρθεί σύντομα και θα ακολουθήσει η σταδιακή απόσυρση των Μονάδων ΙΙ, ΙΙΙ και IV του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και του ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ μέχρι το 2015.
Για τις Ανανεώσιμες Πηγές επανέλαβε ότι ως το 2015 οι επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 2 δις. ευρώ, με την προσθήκη περίπου 1.000 νέων MW. Στη Δυτική Μακεδονία θα εγκατασταθούν τρία μεγάλα έργα ηλιακής ενέργειας συνολικής ισχύος 81,7 MW και εκτιμώμενου κόστους 460 εκατ. ευρώ καθώς και 7 μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανέφερε επίσης ότι αντί αναπλάσεων με κλασικά καλλωπιστικά φυτά και δένδρα στα εξαντλημένα λιγνιτωρυχεία, μπορεί να γίνει ανάπλαση με ενεργειακές καλλιέργειες (η αγριαγκινάρα έχει ήδη διερευνηθεί από το ΚΑΠΕ). Τα ενεργειακά φυτά μετά την ωρίμανση, κοπή και ξήρανση τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αρχή σε υφιστάμενες μονάδες των ΑΗΣ με σύγκαυση με λιγνίτη, αλλά και αυτόνομα αργότερα.
Πηγή : www.nooz.gr


Bookmark and Share

0 σχόλια:

Πτολεμαΐδα ptolemaida πτολεμαιδα Κοζάνη kozani kailaria blogspot blogs

ptolemaida.gr ΔΗΜΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ PTOLEMAIDA DIMOS, eordea eordaia kailaria kailar Δήμαρχος ptolemaida dhmos ptolemaidos Κοζανη Κοζάνη ΚΟΖΑΝΗ kozani κοζανη κοζανι kozanh Πτολεμαΐδα ειδήσεις
ptolemaida πτολεμαιδα