Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας: Η Ανεργία δεν προσφέρεται για καιροσκοπική πολιτική.
Η τροπή που πήρε η παγκόσμια οικονομική κρίση με τον περιορισμό της ρευστότητας και τη συρρίκνωση της ζήτησης, δημιουργεί προβλήματα. Ο πιο μεγάλος κοινωνικός κίνδυνος για ολόκληρο τον κόσμο αφορά πλέον της έξαρση της ανεργίας και την αύξηση της φτώχιας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προεξοφλεί ότι, με τα σημερινά δεδομένα, οι απολύσεις στην Ευρώπη θα ξεπεράσουν τα 2,7 εκατ. εργαζομένων. Είναι μία σκληρή πραγματικότητα για ολόκληρη την Ευρωζώνη, που συνδέεται άμεσα με την ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η παγκόσμια οικονομία. Γι’ αυτό όλες οι πολιτικές της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι στραμμένες στην αγορά εργασίας.
Οι εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας προειδοποιούν ότι η έκρηξη της ανεργίας θα πάρει εφιαλτικές διαστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Οικονομικά μεγαθήρια προχωρούν σε μαζικές απολύσεις. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παθαίνουν ασφυξία. Χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε οικονομικά ισχυρές χώρες (την Αμερική, την Αγγλία, την Ισπανία και αλλού) περιέρχονται από τη μία μέρα στην άλλη, σε κατάσταση πτώχευσης.
Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενοι μήνες είναι εξαιρετικά δύσκολοι για όλη την Ευρώπη. Και βεβαίως το ίδιο ισχύει και για τη χώρα μας και για την Περιφέρειά μας. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε έξω, ούτε πέρα από τον κόσμο.
Παρόλα αυτά όμως, η Ελλάδα αποδεικνύει ισχυρότερες αντοχές, σε σχέση με πολλές άλλες χώρες. Τόσο σε ότι αφορά την συγκράτηση της ανεργίας, όσο και στην ανάπτυξη. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Οφείλουμε λοιπόν όλοι να έχουμε επίγνωση των πραγμάτων και τις κατάστασης. Δεν αμφισβητούμε την κοινωνική ευαισθησία κανενός. Δεν μπορούμε να δεχτούμε όμως ανεύθυνους ισχυρισμούς. Δεν είναι κοινωνικά υπεύθυνη μία πολιτική που υπονομεύει το μέλλον. Μία πολιτική περίσσιας αλαζονείας και υποτίμησης της νοημοσύνης και της μνήμης των πολιτών. Μία πολιτική στην οποία επιδίδεται μόνιμα η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Και όλο αυτό για να κάνει ευκαιριακή πολιτική με την ανεργία ώστε να ζητήσει, δήθεν, αλλαγή πορείας.
Πράγματι είχαμε αύξηση της ανεργίας φέτος τον Ιανουάριο. Εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης, με την ψυχολογία των αγορών σε κάμψη. Ποτέ δεν κρύψαμε τις δυσκολίες, ποτέ δεν κρύψαμε ότι θα υπάρξουν προσωρινές απώλειες κεκτημένων.
Άλλοι προσπαθούν με προπαγανδιστική ρητορική να πείσουν ότι αν κυβερνήσουν θα λυθούν ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους ανέργους αυτοί που είχαν κυβερνητική ευθύνη τον Ιανουάριο του 2004, όταν η ανεργία ήταν στο 11,7% και οι άνεργοι ανέρχονταν στους 562.000, σε ευνοϊκό οικονομικά διεθνές περιβάλλον και εν μέσω Ολυμπιακής Προετοιμασίας. Ενώ σήμερα εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης οι άνεργοι είναι 97.000 λιγότεροι και οι απασχολούμενοι 243.000 περισσότεροι. Μία ομολογουμένως «σταδιακή» βελτίωση.
Κανένας επομένως Έλληνας, δεν τολμά να φανταστεί τι θα γινόταν αν η κρίση είχε ξεσπάσει με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και με τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2004.
Όταν συγκρίνουμε λοιπόν ας μην συγκρίνουμε αυτά που μας συμφέρουν και μόνο. Ας συγκρίνουμε όλα αυτά που παραδώσατε το 2004 κύριοι του ΠΑΣΟΚ με όλα αυτά που έχουν επιτευχθεί βάση του οργανωμένου Κυβερνητικού έργου και τις πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας όλα αυτά τα χρόνια. Ας συγκρίνουμε (αφού το ανέφερε και ο κ. Παπακωνσταντίνου) την απορροφητικότητα του 3ου ΠΕΠ. Επί Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – η απορροφητικότητα ήταν 17,8% από το 2000 έως το 2004, έναντι 108% που έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2008. Ας συγκρίνουμε τα 287 έργα που επί Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ είχαν ενταχθεί στο 3ο ΠΕΠ (2000 έως Μάρτιο 2004) έναντι των 639 έργων από τον Απρίλιο του 2004 έως και τον Δεκέμβριο του 2008.
Δεν είναι τυχαίο, ότι όλα αυτά τα χρόνια που οι δείκτες ανεργίας μειώνονται, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, δεν αναφερθήκατε στο θέμα ούτε μία φορά. Δεν είναι τυχαίο, ότι έρχεστε τώρα να κινδυνολογήσετε για ακόμα μία φορά με εφαλτήριο την ψηφοθηρική λογική που πρεσβεύετε.
Ξεχνάτε όμως, ότι τον Ιανουάριο του 2004 η ανεργία στη Δυτική Μακεδονία ήταν στο 17,6% δηλαδή σαφώς μεγαλύτερη και από τον Ιανουάριο του 2008, (13,3%) και από τον Ιανουάριο του 2009 (16,4%). Και έχουμε ξαναπεί, έχετε επιλεκτική μνήμη.
Η ανεργία κύριοι του ΠΑΣΟΚ δεν προσφέρεται για καιροσκοπική πολιτική και ειδικά στη μόνη κυβέρνηση που πέτυχε με στοχευμένη πολιτική το τελευταίο τρίμηνο του 2008, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας από το 1998, έτος από το οποίο η Έρευνα Εργατικού Δυναμικού άρχισε να διεξάγεται σε τριμηνιαία βάση.
Δεν μένουμε όμως σε αυτά. Σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, βασικός άξονας της οικονομικής μας στρατηγικής είναι η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και οι στοχευμένες κοινωνικές μεταβιβάσεις στις οικονομικά ευάλωτες ομάδες. Η Κυβέρνηση αναπτύσσει συγκροτημένο έργο.
Θεσμοθετήθηκαν λοιπόν δράσεις για τη στήριξη ανέργων μεγαλύτερης ηλικίας που διαβιούν σε περιοχές με υψηλή ανεργία. Μετατρέπουμε το επίδομα ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης. Αυξήθηκαν το ΕΚΑΣ, οι συντάξεις του ΟΓΑ και το Κατώτατο Επίδομα Ανεργίας. Έχει ήδη δρομολογηθεί η χορήγηση Έκτακτου Επιδόματος Κοινωνικής Συνοχής (επίδομα θέρμανσης), στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, στους εγγεγραμμένους άνεργους, καθώς και σε άτομα με αναπηρίες. Δρομολογήθηκε επίσης η χορήγηση έκτακτου επιδόματος σε δικαιούχους του ΕΚΑΣ και επιδοτούμενους άνεργους του ΟΑΕΔ που έχουν πάρει δάνειο για κύρια κατοικία έως και το τέλος του 2008. Καταβλήθηκε σε 300.000 επιδοτούμενους ανέργους διπλό δώρο για τις γιορτές.
Δρομολογήσαμε επίσης προγράμματα για τη στήριξη των τομέων και των κλάδων που πιέζονται περισσότερο. Για την επιχορήγηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την πρόσληψη ανέργων και την προώθηση της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, για τη δημιουργία ευκαιριών για τους νέους που εγκαταλείπουν το σχολείο, για τη στήριξη των νέων ελεύθερων επαγγελματιών σε ένα δικό τους ξεκίνημα. Για την προστασία των εργαζομένων για τους οποίους μειώνεται ο χρόνος εργασίας. Για την ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για την επιδότηση νέων θέσεων εργασίας στην λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη».
Αλλά και με πιο συγκεκριμένα στοιχεία: Από το 2004 έως και το 2009 οι κοινωνικές μεταβιβάσεις στη χώρα μας καταγράφουν αύξηση 68%. Από τα περίπου 29 δις ευρώ που ήταν το 2004, φτάνουν τα περίπου 49 δις ευρώ το 2009. Αύξηση δηλαδή σχεδόν κατά 20 δις. Οι αριθμοί επομένως, για άλλη μία φορά, μιλούν από μόνοι τους.
Σίγουρα όμως δεν φτάνουν αυτά και εμείς δεν μένουμε σε αυτά.
Οι περιστάσεις όμως, εδώ και ένα χρόνο, είναι εξαιρετικά δύσκολες. Οι μήνες που ακολουθούν είναι κρίσιμοι για ολόκληρο τον κόσμο και θα είναι δύσκολοι και για τη δική μας χώρα και για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Για την οικονομία και για την κοινωνία μας. Τα περιθώρια γίνονται ολοένα και πιο ασφυκτικά. Δεν βοηθούν ούτε οι ωραιολογίες, ούτε βέβαια και οι ανεύθυνες κινδυνολογίες. Εξαντλούμε – και θα εξαντλήσουμε – βάσει συντεταγμένου σχεδίου τα περιθώρια που υπάρχουν για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις από την κρίση και να πετύχουμε το καλύτερο που μπορεί η πατρίδα μας.
Το κοινωνικό κράτος είναι η απάντηση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Στηρίζουμε παράλληλα την ανάπτυξη, την εξωστρέφεια, την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την ποιότητα.
Συνεχίζουμε με σταθερότητα και υπευθυνότητα την εφαρμογή του Σχεδίου μας.
Αναδεικνύουμε το έργο μας.
Δεν διαστρεβλώνουμε την πραγματικότητα (όπως κάνει συνειδητά το ΠΑΣΟΚ).
Λέμε την αλήθεια στους πολίτες.
Από το Γραφείο Τύπου
0 σχόλια: