Όλες οι ειδήσεις της Πτολεμαΐδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας με ένα κλικ! Ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα της περιοχής μας. Γιατί υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης... Στείλτε μας τις καταγγελίες ή απλώς τις γνώμες σας στο email kailarianews@hotmail.com

Ο φυσικός ρατσισμούλης

Tου Παντελη Μπουκαλα
Μορφή ρατσισμού είναι και ο φαλλοκρατισμός, πατροπαράδοτος κι αυτός και εξίσου φυσικός με τον ρατσισμό που δεν αφορά το φύλο αλλά τη φυλή. Και οι δυο τους αναβλύζουν μέσα μας αυτόματα, όχι λόγω κάποιων γονιδίων αλλά λόγω της συσσωρευμένης πολιτισμικής κληρονομιάς αιώνων που μοίρασε εξουσίες, πρωτεία και ρόλους, όσα θεωρούνται πια αυτονόητα. Και ακριβώς αυτή η «φυσικότητά» του τον διαιωνίζει, όσες «Ημέρες της Γυναίκας» κι αν παρεμβάλλονται στην κανονική ροή των αισθημάτων και των αντιλήψεών μας, όσες ποσοστώσεις στα κομματικά ψηφοδέλτια κι αν επιχειρούν να ανακόψουν τεχνητά ό,τι αυθορμήτως συμβαίνει και ό,τι επίσης αυθορμήτως παραδίδεται σαν αδιαμφισβήτητο από γενιά σε γενιά. Αυτήν τη φυσικότητα του περί το φύλο ρατσισμού αποδίδουν εικονισμένη οι τηλεοπτικές διαφημίσεις, όποιο προϊόν κι αν προωθούν. Και δεν είναι ούτε μία ούτε δέκα οι διαφημίσεις αυτές αλλά εκατοντάδες. Κι όχι μόνο ελληνικής κοπής, αλλά και εισαγόμενες, αφού η συγκεκριμένη νοοτροπία είναι παγκόσμια πολύ προ της λεγομένης παγκοσμιοποιήσεως. Κι αν ακόμα υπήρξαν μητριαρχικές κοινωνίες, πέρασαν από καιρό στην περιοχή του θρύλου, όπου βρίσκονται ανέκαθεν οι κοινωνίες της ισότητας, ως προς το φύλο ή οτιδήποτε άλλο.

Στις διαφημίσεις που προβάλλουν κερδοφόρα παίγνια, υπό την πνευματική καθοδήγηση του ΟΠΑΠ, δηλαδή της πολιτείας ή στις ρεκλάμες τραπεζών (πάντοτε γενναιόδωρων, λες και δεν γνωρίζει κανείς την πικρή αλήθεια τους), αεροπορικών εταιρειών κτλ., η γυναίκα, αν δεν είναι ένα πλάσμα ανίατα ανίδεο για τα πάντα, είναι ό,τι ακριβώς πιστεύουν οι συντριπτικά περισσότεροι άντρες πως είναι οι γυναίκες, εξαιρουμένης της μάνας τους, των αδελφών τους και (ώσπου να έρθει η σύγκρουση) της συζύγου τους. Σε ένα από τα πρόσφατα διαφημιστικά φιλμάκια, λοιπόν, βλέπουμε τον μεσήλικο αρσενικό να πηγαίνει εις Παρισίους για ταξιδάκι λιβιδινικής αναψυχής με την πολύ πολύ νεότερή του φιλενάδα, για να χαρεί το δώρο που του έπεσε ουρανόθεν. «Τον τυχερό», λέμε από μέσα κι από έξω μας, «τον μάγκα». Αν όμως βλέπαμε το ανάποδο, μια ώριμη κυρία να συνοδεύεται από πολύ νεότερό της φίλο ή εραστή, ξέρουμε βέβαια τι θα λέγαμε, χασκογελώντας, για την... θου, Κύριε.

Επειτα η άλλη διαφήμιση. Με μια κυρία πάλι, έγγαμη, ελαφροντυμένη στο σπίτι της, όπου, αφικνουμένου του συζύγου, από κάθε γωνιά του σπιτιού ξετρυπώνουν κρυμμένοι εραστές, ντυμένοι ή μισόγυμνοι, και σπεύδουν να εξαφανιστούν. «Α την...» -θου, Κύριε- λέμε και βρίζουμε. Αν όμως τα πράγματα ήταν ανάποδα, αν βλέπαμε τον κύριο και από κάθε γωνιά του σπιτιού να ξετρυπώνουν ημίγυμνες ερωμένες του, θα τον καλοτυχίζαμε, θα τον ζηλεύαμε, θα τον δοξάζαμε: θα ταυτιζόμασταν μαζί του. Ο σκηνοθέτης, απλούστατα, πιστεύει ό,τι ακριβώς κι εμείς, το άρχον φύλο. Ποντάρει στα σίγουρα, δηλαδή, όταν μας δείχνει εικονισμένες τις φαντασιώσεις μας. Κι έτσι ο ρατσισμούλης εμφανίζεται φυσικότατος, λογικός, ηθικός. Και διαιωνίζεται.

Bookmark and Share

0 σχόλια:

Πτολεμαΐδα ptolemaida πτολεμαιδα Κοζάνη kozani kailaria blogspot blogs

ptolemaida.gr ΔΗΜΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ PTOLEMAIDA DIMOS, eordea eordaia kailaria kailar Δήμαρχος ptolemaida dhmos ptolemaidos Κοζανη Κοζάνη ΚΟΖΑΝΗ kozani κοζανη κοζανι kozanh Πτολεμαΐδα ειδήσεις
ptolemaida πτολεμαιδα