Όλες οι ειδήσεις της Πτολεμαΐδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας με ένα κλικ! Ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα της περιοχής μας. Γιατί υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης... Στείλτε μας τις καταγγελίες ή απλώς τις γνώμες σας στο email kailarianews@hotmail.com

Οι 100 ημέρες του Ομπάμα

Την ερχόμενη Τετάρτη, 29 Απριλίου, ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει συμπληρώσει 100 μέρες στον Λευκό Οίκο, δίνοντας ευκαιρία στους πάντες να... κάνουν τον πρώτο απολογισμό της νέας διακυβέρνησης, έχοντας γίνει 13 φορές εξώφυλλο στο ΤΙΜΕ, συνεχίζοντας να εισπράττει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.

Το πρώτο που θα πρέπει να διαπιστώσει κανείς είναι ότι ο Ομπάμα, στα 47 του χρόνια, κατάφερε σε λιγότερο από 100 μέρες να πείσει τους Αμερικανούς πολίτες αλλά και τους ξένους ηγέτες πως είναι ικανός πρόεδρος - κάτι που προεκλογικά του αμφισβητούσε τόσο η ομοϊδεάτισσα και νυν υπουργός του επί των Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, όσο και ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλός του για την προεδρία, Τζον ΜακΚέιν. Βεβαίως δεν ήταν λίγα τα λάθη, τα «φάουλ» και οι παραλείψεις του.
Ωστόσο, κάτι ακόμα που κατάφερε ο Ομπάμα είναι να μπορεί να δικαιολογεί και να κάνει ανεκτά ακόμη και τα λάθη του...
Ισως μέσα σ' ένα πλαίσιο κρίσης, με δύο πολέμους σε εξέλιξη στο εξωτερικό, να ναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς τους τρεις πρώτους μήνες του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Ομως ο νέος πρόεδρος έχει καταφέρει ορισμένα πράγματα που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει. Ετσι η «εισαγωγή» στο κυρίως... μενού της πολιτικής του είναι πράγματι εντυπωσιακή και φιλόδοξη.
Οι αποτυχίες
Τα επιτεύγματά του λίγο-πολύ καταγράφονται και αναφέρονται. Ομως, μέσα σ' αυτές τις 100 μέρες είχε και τις αποτυχίες του: λόγω φορολογικών εκκρεμοτήτων το Κογκρέσο απέρριψε τέσσερις προτάσεις του για κυβερνητικά στελέχη: δύο υποψήφιους υπουργούς Εμπορίου (Μπιλ Ρίτσαρτσον και Τζουντ Γρεγκ), έναν υποψήφιο υπουργό Υγείας (Τομ Ντασλ), και έναν επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών (Τσαρλς Φρίμαν).
Επίσης, πληρώνει ακόμη βαρύ πολιτικό τίμημα, επειδή εξασφάλισε με κάθε κόστος τον διορισμό του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ -με φορολογικές εκκρεμότητες επίσης- του οποίου οι ατυχείς χειρισμοί στα προκλητικά μπόνους των «γκλόντεν μπόις» των Τραπεζών τον εξέθεσαν στην κοινή γνώμη.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κριθεί «δειλή» ή «μέτρια» ή «χλιαρή» η πρώτη τριμηνία Ομπάμα. Ορισμένοι λένε πως οι μεγάλες δοκιμασίες θα έρθουν όταν θα φτάσουν κρίσιμα νομοσχέδια στο Κογκρέσο, όπου οι πλειοψηφίες είναι σχετικές... και οι Ρεπουμπλικάνοι καραδοκούν...
Αλλοι υποστηρίζουν πως έπειτα από έναν ή ενάμιση χρόνο θα έρθει «η μέρα της κρίσεως», αφού τότε θα γίνει ο απολογισμός των άπειρων «πακέτων» στήριξης της Οικονομίας των ΗΠΑ, με το έλλειμμα να έχει εκτιναχθεί στα μη περαιτέρω ύψη... Τέλος, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν αναπόφευκτη μια μεγάλη διεθνή κρίση που θα δοκιμάσει τις ικανότητες του νέου προέδρου.
ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ
Η διαπίστωση είναι κοινή ότι ο Μπαράκ Ομπάμα προώθησε τις περισσότερες αλλαγές απ οποιονδήποτε άλλο Αμερικανό πρόεδρο στις πρώτες του εκατό μέρες - εν μέρει επειδή το είχε προσχεδιάσει αλλά κυρίως από ανάγκη. Η οικονομική κρίση είχε επισκιάσει την προεκλογική του ατζέντα.
Η νέα του ομάδα ήταν υποχρεωμένη πριν καν αναλάβει να ασχολείται με τις τράπεζες και την αυτοκινητοβιομηχανία, να δουλεύει μαζί με το Κογκρέσο για να δοθούν εκατοντάδες δισ. δολάρια για δημόσια έργα, που αποσκοπούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο Ομπάμα, όμως, πέραν της οικονομίας ανέλαβε δράση σχεδόν για τα πάντα. Μια ματιά στο τι έπραξε μέχρι στιγμής:

Γκουαντάναμο
Υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για το κλείσιμο του κολαστηρίου μέσα σ' ένα χρόνο, ενώ ερευνάται ακόμη ποιοι απ τους κρατουμένους θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες, ποιοι θα απελευθερωθούν και ποιοι θα προσαχθούν σε δίκη.

Βασανιστήρια
Υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που επισήμως απαγορεύει τον βασανισμό.

Πακέτο στήριξης της Οικονομίας
Πέρασε απ το Κογκρέσο και υπεγράφη το μεγαλύτερο οικονομικό πακέτο στην αμερικανική ιστορία -787 δισ. δολαρίων- το οποίο ο πρόεδρος θεωρεί σωστή μέθοδο για τη διασφάλιση περισσότερων από τεσσάρων εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Επεκτείνει τις δημόσιες δαπάνες σε υποδομές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σχολεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης, περιλαμβάνει φορο-περικοπές 400 δολ. για τα φυσικά πρόσωπα και 800 δολ. για τα ζευγάρια.

Πακέτο διάσωσης τραπεζών
Ανακοίνωσε κοινή πρωτοβουλία δημοσίου - ιδιωτών για την αγορά τοξικών προϊόντων, ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να επαναλάβουν τον φυσιολογικό δανεισμό.

Πακέτο διάσωσης της αυτοκινητοβιομηχανίας
Υποχρέωσε τον διευθύνοντα σύμβουλο της General Motors, Ρικ Βάγκονερ, σε παραίτηση και προέτρεψε την εταιρεία να σκεφτεί την εκδοχή της χρεοκοπίας ως τμήμα ενός σχεδίου ανασυγκρότησης. Στην Chrysler διεμήνυσε πως πρέπει να συγχωνευθεί με μια πιο βιώσιμη αυτοκινητοβιομηχανία. Υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια που εξασφαλίζει την επιβίωση της Chrysler για 30 μέρες και της GM για 60 μέρες.

Σχέδιο κατά των κατασχέσεων
Ανακοίνωσε σχέδιο κόστους 275 δισ. δολ. για να σταματήσουν οι κατασχέσεις σπιτιών και για να βοηθηθούν περίπου εννιά εκατομμύρια οφειλέτες στεγαστικών δανείων.

Βλαστοκύτταρα
Ηρε τους περιορισμούς που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Μπους στη χρηματοδότηση της έρευνας στα βλαστοκύτταρα, αυξάνοντας την αισιοδοξία για την ανακάλυψη θεραπειών για διάφορες νόσους.

Προϋπολογισμός
Υπέβαλε σχέδιο προϋπολογισμού 3,55 τρισ. δολαρίων στο Κογκρέσο, κάτι που θα αυξήσει περαιτέρω το έλλειμμα.

Αέρια του Θερμοκηπίου
Ζήτησε απ την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας να επιτρέψει στην Καλιφόρνια και άλλες πολιτείες να θέσουν αυστηρότερα όρια στις εκπομπές των αυτοκινήτων, ανατρέποντας την πολιτική Μπους.
Ανακοίνωσε σχέδιο για την ενίσχυση της οικονομίας στην κατανάλωση καυσίμων.

Ιράκ
Ανακοίνωσε σχέδιο για την απόσυρση της πλειονότητας των στρατευμάτων απ το Ιράκ ως τον Αύγουστο του 2010, αφήνοντας πίσω περίπου 50.000 άνδρες.

Αφγανιστάν
Ενέκρινε την αποστολή 21.000 επιπλέον στρατευμάτων στο Αφγανιστάν μέσα στο 2009 με στόχο την καταδίωξη των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα. Υπάρχει το ενδεχόμενο να αποφασίσει την αποστολή άλλων 10.000 τον ερχόμενο χρόνο.

Υγεία
Συγκρότησε Γραφείο Μεταρρύθμισης της Υγείας στον Λευκό Οίκο, διόρισε διευθυντή και περιέλαβε στον προϋπολογισμό κονδύλι 634 δισ. δολ. για επικουρικό ταμείο υγείας - όλα στην προοπτική αναδιοργάνωσης του εθνικού συστήματος υγείας και ασφάλισης. Επίσης, υπέγραψε νομοθετήματα που επεκτείνουν την υγειονομική ασφάλιση των παιδιών.

Γυναίκες
Υπέγραψε νόμο που αποσκοπεί στη βοήθεια των γυναικών, ώστε να μπορούν να μηνύουν τους εργοδότες τους σε περίπτωση μειωμένων αποδοχών έναντι των ανδρών συναδέλφων τους.

Εξωτερική πολιτική

1. Ηρε ταξιδιωτικούς και επικοινωνιακούς περιορισμούς που ίσχυαν για τους Κουβανοαμερικανούς.
2. Εριξε γέφυρες με την Τεχεράνη, παρουσίασε το νέο πρόσωπο της Αμερικής στους Ευρωπαίους αλλά και τους Λατινοαμερικάνους, στις αντίστοιχες περιοδείες του, ενώ επέλεξε την Τουρκία για να στείλει το μήνυμα συμφιλίωσης με τον μουσουλμανικό κόσμο.
3. Οι σχέσεις με τη Ρωσία μπήκαν σε νέα βάση που ωστόσο δοκιμάζεται καθημερινά λόγω της υφιστάμενης «απειλής» της αντιπυραυλικής ασπίδας, ενώ η Ασία δεδηλωμένα αποτελεί την κατ εξοχήν προτεραιότητα της νέας διακυβέρνησης.
ΜΑΡΙΑ ΚΡΑΛΛΗ

Bookmark and Share

0 σχόλια:

Πτολεμαΐδα ptolemaida πτολεμαιδα Κοζάνη kozani kailaria blogspot blogs

ptolemaida.gr ΔΗΜΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ PTOLEMAIDA DIMOS, eordea eordaia kailaria kailar Δήμαρχος ptolemaida dhmos ptolemaidos Κοζανη Κοζάνη ΚΟΖΑΝΗ kozani κοζανη κοζανι kozanh Πτολεμαΐδα ειδήσεις
ptolemaida πτολεμαιδα