Όλες οι ειδήσεις της Πτολεμαΐδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας με ένα κλικ! Ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα της περιοχής μας. Γιατί υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης... Στείλτε μας τις καταγγελίες ή απλώς τις γνώμες σας στο email kailarianews@hotmail.com

Το Ταξίδι και οι Εντυπώσεις της Αποστολής

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η αποστολή σε αδελφοποιημένο Δήμο αποτελεί... σημαντική εμπειρία. Όταν, όμως, αυτή προορίζεται για την Κύπρο που συμπίπτει, μάλιστα, με την 1η Απριλίου, ημερομηνία της έναρξης του Απελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.(1955–1959), τότε, σίγουρα, η αποστολή αυτή είναι κάτι μοναδικό και αποτελεί ιδιαίτερα ξεχωριστή εμπειρία για όποιον συμμετέχει.
Η 7μελής αποστολή του Δήμου Πτολεμαΐδας ξεκίνησε στις 29 Μαρτίου, ημέρα Κυριακή, προσκεκλημένη από τον αδελφοποιημένο Δήμο της Έγκωμης, που είναι προάστιο της Λευκωσίας. Το ζεστό και φιλικό κλίμα διαφάνηκε, ήδη, από την πρώτη στιγμή, από τους εκπροσώπους του Δήμου Έγκωμης Παύλο Παύλου και Κώστα Λύμπουρα που μας υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο, ενώ ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε καθώς μαζί μας θα ήταν άλλοι δύο Δήμοι αδελφοποιημένοι της Έγκωμης, ο Δήμος Χανίων και ο Δήμος Ιθάκης με 12μελή και 10μελή αποστολή αντίστοιχα.

Το πρωί της επομένης ημέρας ήταν αφιερωμένο σε κοινή συνεδρίαση όλων των Δημοτικών Συμβουλίων και των 4 Δήμων, με προεδρεύοντα των Δήμαρχο Έγκωμης δρ. Νίκο Παυλίδη και μαζί του στο Προεδρείο οι Δήμαρχοι Χανίων Βιρβιδάκης Κυριάκος, Ιθάκης Βασιλόπουλος Γεώργιος και ο Δημαρχεύων Πτολεμαΐδας Αντιδήμαρχος Καΐδης Απόστολος. Μετά τους χαιρετισμούς συζητήθηκαν και έγιναν ανταλλαγές απόψεων σε σημαντικά θέματα τεχνολογίας, πρασίνου και καθαριότητας, προγραμματισμού και κονδυλίων Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολιτισμού, καθώς και επιμέρους προβλημάτων κάθε Δήμου ξεχωριστά. Αυτό που διαφάνηκε, αμέσως, ήταν πως η επίσκεψη μας στην Έγκωμη δεν ήταν μια απλή επίσκεψη, αλλά μια επαφή ουσίας για να τεθούν οι βάσεις για κοινές αποφάσεις και συναντήσεις στο μέλλον.
Η ενημέρωση – διάλεξη που έγινε στη συνέχεια από το Δήμαρχο Έγκωμης κ. Παυλίδη, Πρόεδρο του Παγκύπριου Συντονιστικού Οργάνου Αιμοδοσίας, έδειξε το υψηλό επίπεδο εθελοντισμού και αιμοδοσίας και τον υποδειγματικό τρόπο οργάνωσης τους, προς ωφέλεια του κοινωνικού συνόλου.
Μετά το μικρό διάλειμμα κατευθυνθήκαμε όλοι μαζί σε μιαν «άλλη Ελλάδα» για να προσκυνήσουμε τάφους ηρώων και να καταθέσουμε στεφάνια. Πρώτος σταθμός μας το στρατιωτικό κοιμητήριο «Τύμβος Μακεδονίτισσας», όπου βρίσκονται τα κενοτάφια Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων αξιωματικών που έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή του 1974, καθώς και 25 ανδρών που έπεσαν στις μάχες το 1964. Συνολικά υπάρχουν 232 άτομα και 6 ομαδικά κενοτάφια που αντιστοιχούν σε 392 νεκρούς.

«Τιμή και δόξα σ΄αυτούς που έπεσαν για την πατρίδα σε ώρα καθήκοντος και εισήλθαν δαφνοστεφανωμένοι στο Πάνθεον των ηρώων»

Σ΄ αυτόν τον ιερό χώρο καταθέσαμε στεφάνια και μέσα σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής ανάτασης ψάλλαμε όλοι μαζί τον εθνικό μας ύμνο.
Στο βιβλίο επισκεπτών κατατέθηκε κείμενο από την αποστολή του Δήμου μας.
Επόμενος σταθμός τα «Φυλακισμένα Μνήματα». Αλήθεια, ποιος έχει πάει στην Κύπρο και δεν έχει πάει στα Φυλακισμένα Μνήματα ή ποιος έχει επισκεφθεί τα Φυλακισμένα Μνήματα και δεν έχει συγκλονισθεί στο χώρο του μαρτυρίου και της θυσίας των παλικαριών που πέθαναν για την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Άγγλους;
Εκεί ο τόπος του μαρτυρίου τους, τα κελιά, εκεί και η αγχόνη με το ίδιο σκοινί που τους κρέμασε και η καταπακτή όπου έπεφταν τα νεκρά κορμιά τους. Εκεί και οι φωτογραφίες των ηρώων που έφυγαν περήφανα , με το χαμόγελο στα χείλη. Στα Φυλακισμένα Μνήματα είναι θαμμένοι 13 ηρωομάρτυρες, όλοι νέοι από 18 ως 24 ετών. Μπροστά – μπροστά είναι οι τάφοι του Γρηγόρη Αυξεντίου και του Ευαγόρα Παλληκαρίδη 18 ετών (ο τελευταίος που κρεμάστηκε το 1957), στον τάφο του οποίου έγιναν οι καταθέσεις στεφάνων και ο οποίος έγραψε πριν πεθάνει:

«Θα πάρω μιαν ανηφοριά θα πάρω μονοπάτια/
να βρω τα σκαλοπάτια που παν στην λευτεριά»

Στον ιερό χώρο της ταφής τους είναι αναρτημένο ψηλά το σύνθημα:

«Του ανδρειωμένου ο θάνατος / θάνατος δεν λογιέται»

Το ίδιο σύνθημα κυριαρχούσε και στις ψυχές όλων, ενώ η συγκίνηση ήταν εμφανής. Στο βιβλίο επισκεπτών κατατέθηκε κείμενο από την αποστολή του Δήμου μας. Ανάλογο κείμενο κατατέθηκε στο βιβλίο επισκεπτών στα Φυλακισμένα μνήματα.
Η μέρα συνεχίστηκε με την επίσκεψη μας στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, όπου από το παρατηρητήριο της οδού Λήδρας είδαμε την τουρκική περιοχή και περπατήσαμε μέχρι το οδόφραγμα το οποίο χωρίζει τη Λευκωσία στα δυο, τη Λευκωσία που είναι η μοναδική, σήμερα, διχοτομημένη πόλη της Ευρώπης. Η μέρα μας, η δεύτερη μέρα στην Κύπρο, θα τελειώσει με τη εκδήλωση του Δήμου Έγκωμης για το συνεορτασμό των εθνικών επετείων της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1η Απριλίου 1955. Ο συνεορτασμός αυτός γίνεται κάθε χρόνο, με αναφορές και στις δυο επετείους. Κλίμα εθνικής ανάτασης κυριαρχούσε στο χώρο της εκδήλωσης με τις σημαίες Ελλάδος – Κύπρου να κυματίζουν πλάι – πλάι.
Μετά τους χαιρετισμούς των Δημάρχων Έγκωμης, Χανίων, Ιθάκης και του Δημαρχεύοντας Πτολεμαΐδας, την κύρια ομιλία εκφώνησε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κύπρου, ο οποίος τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του. Ακολούθησε προβολή ταινίας για το Γρηγόρη Αυξεντίου και υπέροχα τραγούδια από τη Δημοτική χορωδία, ενώ ο εθνικός ύμνος – που όλοι μαζί ψάλλαμε – «έκλεισε» μια μέρα «γεμάτη» από ιστορική γνώση, εθνική συγκίνηση και περηφάνια.

Την τρίτη μέρα γνωρίσαμε σε ολοήμερη εκδρομή τη Λεμεσό και την Πάφο, όπου μας υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα στο Δημοτικό κατάστημα ο Δήμαρχος Πάφου. Στη διαδρομή είδαμε τις φυσικές ομορφιές της Κύπρου και φωτογραφηθήκαμε στη γνωστή «Πέτρα του Ρωμιού». Ήταν η μέρα όπου οι αποστολές ήρθαν πιο κοντά και οι σχέσεις όλων έγιναν φιλικές μέσα σένα «ζεστό» κλίμα που το ζέσταινε ακόμη περισσότερο η ZIVANIA, το παραδοσιακό κυπριακό ποτό.

Η τετάρτη και τελευταία μέρα μας στη Κύπρο περιελάμβανε επίσκεψη στον όμορφο παραδοσιακό χωριό Λεύκαρα και στις 4 το μεσημέρι οι αποστολές φθάσαμε στο Στάδιο «Ελευθερία–Τάσος Παπαδόπουλος» της Λευκωσίας για να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα εορτασμού της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου 1955. Το στάδιο ήταν γεμάτο από κόσμο νέους, γέρους και παιδιά, ενώ πολλοί εκπρόσωποι της Εκκλησίας μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, της Πολιτείας και του Στρατού ήταν παρόντες. Παντού κυριαρχούσαν οι ελληνικές σημαίες και μεγάλα πανό με συνθήματα όπως «Ελλάδα – Κύπρος Ένωση» που ήταν και το κύριο σύνθημα της Ε.Ο.Κ.Α. Η άφιξη της φλόγας από τα Φυλακισμένα Μνήματα, τον τάφο του αρχιεπισκόπου Μακαρίου και τον τάφο του αρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α. Γρίβα «Διγενή», η έναρξη της εκδήλωσης με την ελληνική σημαία την οποία μετέφεραν 8 κυπριοπούλες, το προσκλητήριο πεσόντων με τους αντίστοιχους πυροβολισμούς από ομάδα στρατιωτών, οι φωνές «αθάνατοι» και τα χειροκροτήματα των παρισταμένων, τα συνθήματα για συνέχιση του αγώνα οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί από χορευτικό όμιλο της Λεμεσού μας έκαναν όλους να αισθανόμαστε ρίγη συγκίνησης να συμμετέχουμε και να βιώνουμε την εθνική επέτειο της Κύπρου χειροκροτώντας δακρυσμένοι. Τα τραγούδια της χορωδίας και των τραγουδιστών που ακολούθησαν με θέμα τον αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. φόρτισαν ακόμα πιο πολύ το κλίμα, ενώ το τελευταίο τραγούδι που ακούστηκε ήταν το «Την Ελλάδα αγαπώ αλλά και σένα» σε ποίηση Ευαγόρα Παλληκαρίδη και μουσική Μάριου Τόκα, το οποίο ξεσήκωσε το στάδιο από τα ξέφρενα χειροκροτήματα. Εκεί στο στάδιο «Ελευθερία» ζήσαμε μοναδικές εθνικές στιγμές, νιώσαμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά τον ηρωικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. τον Κυπρίων αδελφών μας, αλλά και την αγωνία τους για το Κυπριακό πρόβλημα, που ακόμη δεν έχει επιλυθεί.

Η τελευταία βραδιά μας στην Έγκωμη τελείωσε με δείπνο και γλέντι στην παραδοσιακή ταβέρνα «Το Σπίτι της Αγλαντζιάς», όπου όλες οι αντιπροσωπείες μαζί με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Έγκωμης, έγιναν μια παρέα, μια ζεστή συντροφιά, λες και γνωριζόμασταν από χρόνια και επικοινωνούσαμε τόσο καλά.

Οι μέρες της επίσκεψης μας στην Κύπρο στην αδελφοποιημένη Έγκωμη μας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις και μας έκαναν να γνωρίσουμε από κοντά τους Κύπριους: την εργατικότητα, την οργάνωση, το πείσμα και την θέληση, αλλά, κυρίως, την ευγένεια, το φιλότιμο και την φιλοξενία, στοιχεία καθαρά ελληνικά, διαχρονικά της φυλής μας.
Όλο αυτό το διάστημα, καθημερινά ήταν πάντα μαζί μας Δημοτικοί Σύμβουλοι και προλάβαιναν κάθε επιθυμία μας, οργανώνοντας με άψογο τρόπο κάθε εκδήλωση. Ο Παύλος Παύλου, ο υπεύθυνος φιλοξενίας και αδελφοποιήσεων και μαζί του ο Κώστας, η Αυγούστα, η Κλαίλια, η Αναστασία, ο Δημήτρης και ο Χρήστος είναι οι καινούργιοι φίλοι που αποκτήσαμε στην Κύπρο και τους οποίους είμαστε ευτυχείς που γνωρίσαμε. Και πλάι τους «τα ξαδέλφια μας», όπως χαριτολογώντας λέγαμε τις αποστολές Χανίων και Ιθάκης.

Το ταξίδι στην Κύπρο ήταν ένα ταξίδι έντονα εθνικό και έντονα συναισθηματικό. Σ΄ ευχαριστούμε Κύπρο που μας θύμισες σημαντικά γεγονότα, που μας έκανες να γνωρίσουμε μια «μεγάλη Ελλάδα» εκτός Ελλάδας, που μας έκανες να σ΄ αγαπήσουμε ξανά και πολύ περισσότερο.
Σ΄ ευχαριστούμε Κύπρο για όλα……!


Χαιρετισμός
Αντιδημάρχου Δήμου Πτολεμαϊδας ΚΑΪΔΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Εγκωμης
για τις Εθνικές Επετείους 25ης Μαρτίου 1821 και 1ης Απριλίου 1955


Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Σεβαστό Ιερατίο.
Αδελφέ Δήμαρχε της ΕΓΚΩΜΗΣ
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του ΕΥΡΟΚΟ.
Αδελφοί Δήμαρχοι των ΧΑΝΙΩΝ και της ΙΘΑΚΗΣ.
Αξιότιμε κ. Διοικητά της ΕΛΔΥΚ.
Αξιότιμοι Δημοτικοί Σύμβουλοι από Ελλάδα και Κύπρο.
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Ε.Θ.Α. Εγκωμης.
Κυρίες και Κύριοι.

Η Ελλάδα είναι σήμερα εδώ.
Εμείς, η Πτολεμαϊδα από το βορρά, από τη γή της Μακεδονίας. Η Πτολεμαϊδα της ενέργειας, της Τεχνολογίας, των ανοιχτών οριζόντων και του Πολιτισμού. Η Πτολεμαϊδα της Προσφυγιάς.
Ο Νότος: Η αισθαντική πόλη των Χανίων, από την ηρωική και λεβεντογέννα ΚΡΗΤΗ.
Η Δύση: Με το όμορφο ονειρεμένο νησί της ΙΘΑΚΗΣ την αγαπημένη πατρίδα του Πολυμήχανου Οδυσσέα.
Και ΟΛΟΙ μαζί στην αγκαλιά της ΚΥΠΡΟΥ.
Της μαρτυρικής ΚΥΠΡΟΥ που έχει μάθει να αγωνίζεται, να διεκδικεί, να μην συμβιβάζεται παρα μόνο για το καλίτερο.
ΟΛΟΙ εμείς που μας συνδέει η κοινή μοίρα του Ελληνισμού με τα ίδια ιδεώδη και ιδανικά με κοινούς αγώνες για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ.
1η Απριλίου 1955 και 25η Μαρτίου 1821
Δυό ημερομηνίες Ορόσημο. Δυό ημερομηνίες ΣΤΑΘΜΟΣ στην ιστορική πορεία ΚΥΠΡΟΥ και ΕΛΛΑΔΑΣ.
Σήμερα βρισκόμαστε εδώ στην αγαπημένη μας Κύπρο, μετά την ευγενική πρόσκληση του αδελφού Δημάρχου ΕΓΚΩΜΗΣ πάλι για κοινούς αγώνες σε ειρηνικό επίπεδο για χάραξη κοινής πορείας με στόχο την αναβάθμιση των ΔΗΜΩΝ μας και την βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας.
Βρισκόμαστε τέλος εδώ απόψε για να δηλώσουμε ακόμη μια φορά πως συμπαρατασσόμαστε και συμπαραστεκόμαστε στην προσπάθεια του Κυπριακού Λαού και του Ελληνισμού γενικότερα για ΔΙΚΑΙΗ – ΒΙΩΣΙΜΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ λύση του Κυπριακού προβλήματος, ώστε να δικαιωθούν οι αγώνες των ΗΡΩΩΝ της Ε.Ο.Κ.Α. και των παλικαριών της που έδωσαν την ζωή τους για την ΚΥΠΡΟ και την ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ της.
Σας ευχαριστώ. - Χρόνια Πολλά.


Κατάθεση κειμένου στον Τύμβο της Μακεδονίτισας.

ΠΡΟΣΦΙΛΕΙΣ ΜΑΣ ΝΕΚΡΟΙ

Από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Πτολεμαΐδα της Μακεδονίας, μια αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου προσερχόμαστε στον Ιερό αυτό χώρο για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης, για τη μεγάλη Σας θυσία.
Δε θα λησμονήσουμε ποτέ, Αθάνατοι Ήρωες, ότι Σεις με το αίμα Σας ποτίσατε το δέντρο της ελευθερίας στον τόπο αυτό, και το κάνατε μεγαλοπρεπές και ικανό να μας προστατεύει κάτω από τη σκέπη του.
Δε θα λησμονήσουμε ποτέ, ότι με τους αγώνες Σας, με την ανδρεία Σας και με τη θυσία Σας προσπαθήσατε να κρατήσετε την Κύπρο Ελεύθερη.
Εδώ και 35 χρόνια, ο Τουρκικός επεκτατισμός κατέλαβε και κρατεί, σε πείσμα όλων των αρχών του δικαίου και όλων των αποφάσεων των διεθνών οργανισμών το 40% της Ιερής Κυπριακής Γης. Στα 35 αυτά χρόνια και άλλα παλικάρια ακολούθησαν το δικό Σας δρόμο.
Υποσχόμαστε ότι δε θα ησυχάσουμε, μέχρις ότου ξαναγίνει η Κύπρος ΜΙΑ, ΕΝΙΑΙΑ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ, όπως Σεις και μαζί Σας όλος ο Ελληνισμός απαιτεί.
Ήλθαμε εδώ σήμερα, (παραφράζοντας λίγο τον ποιητή):

"Να πάρουμε μια σταγόνα από το αίμα Σας
να καθαρίσουμε το δικό μας,
Να πάρουμε μια σταγόνα από το αίμα Σας
να μπολιάσουμε το δικό μας
Να πάρουμε μια σταγόνα από το αίμα Σας
να βάψουμε το δικό μας
να μη μπορέσει πια ποτές
να το ξεθωριάσει ο φόβος.''

Την επίσημη αυτή στιγμή, που η σκέψη μας είναι συγκεντρωμένη μπροστά Σας, εμείς οι αντιπρόσωποι της Πτολεμαΐδας και μαζί μας όλοι οι πολίτες της, γονατίζουμε ευλαβικά μπροστά Σας και καταθέτουμε στον Ιερό Σας Τύμβο αυτό το στεφάνι.
Η πατρίδα Σας σκέπτεται.

" Α Ι Ω Ν Ι Α Σ Α Σ Η Μ Ν Η Μ Η "


Με τιμή
ΣΟΦΙΑ ΤΕΛΙΟΥ
ΠΕΤΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΣΠΡΑΓΚΑΘΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΟΥΡΑΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΙΔΗΣ
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΠΟΥΓΑΡΙΔΗΣ


Κατάθεση κειμένου στα Φυλακισμένα μνήματα.

ΠΡΟΣΦΙΛΕΙΣ ΜΑΣ ΝΕΚΡΟΙ

Από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από την Πτολεμαΐδα της Μακεδονίας, μια αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου προσερχόμαστε στον Ιερό αυτό χώρο για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης, για τη μεγάλη Σας θυσία.
Δε θα λησμονήσουμε ποτέ, Αθάνατοι Ήρωες, ότι Σεις με το αίμα Σας ποτίσατε το δέντρο της ελευθερίας στον τόπο αυτό, και το κάνατε μεγαλοπρεπές και ικανό να μας προστατεύει κάτω από τη σκέπη του.
Δε θα λησμονήσουμε ποτέ, ότι με τους αγώνες Σας, με την ανδρεία Σας και με τη θυσία Σας υψώσατε το επιβλητικό οικοδόμημα της Εθνικής Ανεξαρτησίας και καταστήσατε την Κύπρο Ελεύθερη.
Εδώ και 35 χρόνια, ο Τουρκικός επεκτατισμός κατέλαβε και κρατεί, σε πείσμα όλων των αρχών του δικαίου και όλων των αποφάσεων των διεθνών οργανισμών το 40% της Ιερής Κυπριακής Γης. Στα 35 αυτά χρόνια και άλλα παλικάρια ακολούθησαν το δικό Σας δρόμο.
Υποσχόμαστε ότι δε θα ησυχάσουμε, μέχρις ότου ξαναγίνει η Κύπρος ΜΙΑ, ΕΝΙΑΙΑ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ, όπως Σεις και μαζί Σας όλος ο Ελληνισμός απαιτεί.

Και όπως τραγούδησε ο Ρήγας Βελεστινλής:
"Ω! Βασιλεύ του κό-
σμου, ορκίζομαι σε
Σέ
στην γνώμην των τυ-
ράννων να μην ελθώ
ποτέ."

Την επίσημη αυτή στιγμή, που η σκέψη μας είναι συγκεντρωμένη μπροστά Σας, εμείς οι αντιπρόσωποι της Πτολεμαΐδας και μαζί μας όλοι οι πολίτες της, γονατίζουμε ευλαβικά μπροστά Σας και καταθέτουμε στα «Φυλακισμένα Μνήματα» αυτό το στεφάνι.
Η πατρίδα Σας σκέπτεται.

" Α Ι Ω Ν Ι Α Σ Α Σ Η Μ Ν Η Μ Η "


Με τιμή
ΣΟΦΙΑ ΤΕΛΙΟΥ
ΠΕΤΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΣΠΡΑΓΚΑΘΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΟΥΡΑΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΙΔΗΣ
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΠΟΥΓΑΡΙΔΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Πτολεμαΐδα 08–04–2009

Bookmark and Share

0 σχόλια:

Πτολεμαΐδα ptolemaida πτολεμαιδα Κοζάνη kozani kailaria blogspot blogs

ptolemaida.gr ΔΗΜΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ PTOLEMAIDA DIMOS, eordea eordaia kailaria kailar Δήμαρχος ptolemaida dhmos ptolemaidos Κοζανη Κοζάνη ΚΟΖΑΝΗ kozani κοζανη κοζανι kozanh Πτολεμαΐδα ειδήσεις
ptolemaida πτολεμαιδα