Όλες οι ειδήσεις της Πτολεμαΐδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας με ένα κλικ! Ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα της περιοχής μας. Γιατί υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης... Στείλτε μας τις καταγγελίες ή απλώς τις γνώμες σας στο email kailarianews@hotmail.com

Η ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΣΤΙΣ 3 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Μια σημαντική συμμετοχή του Δήμου Πτολεμαϊδας είναι αυτή στο παγκόσμιο δίκτυο υγιών πόλεων. Ο δήμος Πτολεμαΐδας συμμετέχει στο ελληνικό δίκτυο Υγειών πόλεων από το 1992, ως ιδρυτικό μέλος αλλά και ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το Ελληνικό δίκτυο «Υγειών Πόλεων» λειτούργησε στο πλαίσιο του προγράμματος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας ( Π.Ο.Υ.) μέχρι το 2004 που σταμάτησε τη δράση του λόγω διαρθρωτικών αλλαγών στο σύστημα «υγιείς πόλεις» από την Π.Ο.Υ. Στο διεθνές συνέδριο Υγειών Πόλεων του Π.Ο.Υ. στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας ( 15 – 18 Οκτωβρίου 2008 ), όπου συμμετείχε ο Δήμος Πτολεμαΐδας με την αντιδήμαρχο κ. Τάνια Βάνη – Κεχαγιά τέθηκαν οι αρχές, οι στόχοι και οι νέοι όροι συμμετοχής των δήμων στο δίκτυο Υγειών Δήμων της Π.Ο.Υ.

Η συμμετοχή δήμων στο νέο σχεδιασμό είναι ανάλογη με τον πληθυσμό κάθε χώρας (ένας δήμος ανά 5 εκ. κατοίκους ). Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στο παγκόσμιο δίκτυο Υγειών Δήμων με τρεις δήμους, Αθήνα , Μαρούσι , Πτολεμαΐδα .

Η επιλογή του δήμου Πτολεμαΐδας μεταξύ δεκάδων ελληνικών δήμων που υπέβαλλαν αίτηση ήταν καρπός της δημιουργικής συμμετοχής στο Εθνικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων και των συντονισμένων ενεργειών ενημέρωσης του Δημάρχου Γρ. Τσιούμαρη σχετικά με τις δράσεις του Δήμου για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Μέσα από το δίκτυο δίνεται η δυνατότητα προβολής του νέου προφίλ του δήμου Πτολεμαϊδας με έμφαση στην αειφόρο ανάπτυξη και στην υγεία, ώστε να ανατραπεί το κλίμα δυσφήμισης που δημιουργήθηκε σε βάρος του Δήμου Πτολεμαΐδας.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου δημοτικού συμβουλίου συζητήθηκε η έγκριση της συμμετοχής του δήμου στο πρόγραμμα και η υποβολή σχετικής αίτησης, ενώ ορίστηκε η ομάδα εκπροσώπησης, η οποία αποτελείται από τους: δήμαρχο Πτολεμαϊδας κ. Γρηγόρη Τσιούμαρη, πρόεδρο ΔΕΠΕΚΟΠΠ κ. Τάνια Βάνη Κεχαγιά, δ/ντρια Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου κ. Δέσποινα Μάτσου, υπεύθυνη Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής κ. Τσακμάκη Αναστασία και την ειδική σύμβουλο του δημάρχου Κων/να Στράντζα.

Επίσης, εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου στο συνέδριο της Viana do Castelo Πορτογαλίας στις 18 – 20 Ιουνίου 2009 με θέμα τα ζητήματα της 5ης φάσης του δικτύου :

- περιβάλλον και υγεία για όλους με ειδικότερη αναφορά

- σε παιδιά

- στην 3η ηλικία

- σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού

- στα ναρκωτικά και το αλκοόλ

- στον υγιή αστικό σχεδιασμό του Δήμου κ.τ.λ.

Η κατάρτιση στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη δομών που διασφαλίζουν ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και η εξειδίκευση των δράσεων ανά έτος σε όλους τους τομείς που να εξασφαλίζουν τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής σε τοπικό επίπεδο θα υποβάλλεται στον Π.Ο.Υ. και θα γίνεται ετήσιος απολογισμός των δράσεων ο οποίος θα υποβάλλεται στο συντονιστικό όργανο του δικτύου .

Αυτονόητο είναι ότι ο Δήμος πέρα από την τιμητική θέση και προβολή σε παγκόσμιο επίπεδο θα έχει λόγο και στην διαμόρφωση των προγραμμάτων του Π.Ο.Υ. σε εθνικό επίπεδο και φυσικά και στην υλοποίηση προγραμμάτων .

Bookmark and Share

0 σχόλια:

Πτολεμαΐδα ptolemaida πτολεμαιδα Κοζάνη kozani kailaria blogspot blogs

ptolemaida.gr ΔΗΜΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ PTOLEMAIDA DIMOS, eordea eordaia kailaria kailar Δήμαρχος ptolemaida dhmos ptolemaidos Κοζανη Κοζάνη ΚΟΖΑΝΗ kozani κοζανη κοζανι kozanh Πτολεμαΐδα ειδήσεις
ptolemaida πτολεμαιδα