Ηθική εκτροπή
Η αιφνιδιαστική απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει τη Βουλή «νύχτα» σαφώς δεν είναι θεσμική εκτροπή. Το Σύνταγμα επιτρέπει στον πρωθυπουργό να κλείσει τη Βουλή. Αυτό όμως είναι το περίεργο της υπόθεσης. Πως είναι δυνατόν να επιτρέπεται κλείσιμο της Βουλής χωρίς λόγο; Η μήπως υπάρχει σοβαρή αιτιολόγηση; Διότι μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι πρέπει να αιτιολογείς τέτοιου είδους αποφάσεις...
Η αιτία, λοιπόν, κατά τον κ. Καραμανλή για το κλείσιμο της βουλής είναι το ίδιο το Σύνταγμα. Δηλαδή εφόσον προβλέπεται, αυτός επιλέγει. Βεβαίως δικαιολόγησε αυτή του την κίνηση γιατί, λέει, θέλει οι ευρωεκλογές να μην γίνουν σε κλίμα σκανδαλολογίας. Η σκανδαλολογία απ' όσο γνωρίζουμε γίνεται εκτός βουλής, σε τηλεοπτικούς σταθμούς κλπ. Εντός Βουλής σταματά η σκανδαλολογία και εξιχνιάζονται τα σκάνδαλα μέσω των επιτροπών, το λέει κι αυτό το Σύνταγμα.
Επίσης η συζήτηση εντός κοινοβουλίου γίνεται σε υψηλό πολιτικό επίπεδο και όχι στο «στίβο της παραπολιτικής». Στο υψηλό αυτό επίπεδο η εξέλιξη ενός σκανδάλου θα έπρεπε να είναι: Υπάρχει σκάνδαλο > εξιχνιάζεται σκάνδαλο. Αν τα σκάνδαλα εξιχνιάζονταν θα κατατάσσονταν στο αστυνομικό ρεπορτάζ λόγω χαμηλής τηλεθέασης: π.χ. «Στο κρατητήριο ένας ημεδαπός που διέρρηξε σπίτι και ένας βουλευτής ο οποίος καταχράστηκε τόσα».
Η κυβέρνηση μέχρι τώρα ακολουθούσε άλλη πορεία, συνηθισμένη πλέον: Υπάρχει σκάνδαλο > κουκουλώνεται σκάνδαλο. Επειδή όμως το κουκούλωμα φουντώνει τη σκανδαλολογία και μετατρέπει τα σκάνδαλα σε νούμερο ένα πολιτικό θέμα χρησιμοποίησε το Σύνταγμα στα μέτρα της, δηλαδή: Υπάρχει σκάνδαλο > κλείνει η Βουλή - παραγράφεται. Γι αυτό ακριβώς είναι εκτροπή, όχι θεσμική, ηθική.
0 σχόλια: