Όλες οι ειδήσεις της Πτολεμαΐδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας με ένα κλικ! Ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα της περιοχής μας. Γιατί υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης... Στείλτε μας τις καταγγελίες ή απλώς τις γνώμες σας στο email kailarianews@hotmail.com

Ολοι μας φοροδιαφεύγουμε.. αλλά καιρός να αλλαξουμε.. όλοι μας...

Γράφει ο Δημ.Καλαιτζής
Ο φόρος πρέπει να συνδέεται με τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός.
Η χρηματοδότηση των κοινωνικών σκοπών του κράτους θα πρέπει να στηρίζεται πρωτίστως στη φορολογία, αλλά με τρόπο δίκαιο.

Πολλές οι αλλαγές που σνυτελούνται αυτές τις ημέρες. Η ευκαιρία τώρα είναι μπροστά μας.Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει.Οι Ελληνες πρέπει να αρχίσουμε σιγά σιγά, να αφήνουμε πίσω τον παλιό μας εαυτό, να αφήσουμε πίσω τον τρόπο που λειτουργούσαμε και φερόμασταν στο κράτος, με τη φοροαδιαφυγή και κάποιοι αρκετοί..με τη συνεχή "οικονομική ρεμούλα".
Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο δρόμος που ακολουθούσαμε όλοι μας, είναι αδιέξοδος.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση της πατρίδος μας κάποτε θα έφτανε ώς θηλειά στο λαιμό μας.
Νομίζω ότι άν ο καθένας μας , ανοίξει την καρδιά του και σκεφτεί μόνος του αυτό που δέν τολμά να παραδεχτεί.. θα πεί "νάι όλοι μας φοροδιαφεύγουμε", άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, άλλοι προκλητικά και άλλοι ξεδιάντροπα.
Και το λέω μετά λόγου γνώσεως.
Γιατί τη μεγάλη φοροδιαφυγή δέν την κάνουν " οι έχοντες και κατέχοντες", αυτοί ούτως ή άλλως πάντα είχαν τον τρόπο να "μεταφέρουν" όπου γής και εν παντί τρόπω τα "κέρδη" τους, εξάλλου όπως λέει και ο λαός μας " το κεφαλαιο δέν έχει πατρίδα".
Η μεγάλη φοροδιαφυγή προέρχεται απο εμάς τους απλούς, απο εμάς τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Ο καθένας απο εμάς γνωρίζει πόσες βίλλες, πόσα περιουσιακά στοιχεία έχουν άνθρωποι που θεωρούνται μέσης οικονομικής επιφάνειας, φοροκλέβοντας, εισφοροδιαφεύγοντας και ότι άλλο βάλλει ο νούς σας.
Βέβαια θα μπρούσαμε να ανρωτηθούμε και να πούμε.. μας "εμείς πρέπει πάντα να πληρώνουμε;".
Ναί, όχι γιατί δέν πρέπει να πληρώνουν οι "μεγάλοι", αλλά οι πρώτοι που πρέπει να αποκτήσουμε φορολογική συνείδηση, είμαστε εμείς της μέσης οικονομικής επιφάνειας,γιατί διαφορετικά είμαστε οι αίτιοι που θα υποθηκεύσουμε το μέλλον των παιδιών μας.
Γιατί τα παιδιά του μέσου οικονομικά πολίτη , δέν θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, γιατί αυτά τα παιδιά εν τέλει έχουν την ανάγκη του οργανωμένου κοινωνικού κράτους.Τα παιδιά των "λίγων" και οικονομικά επιφανών, έχουν λυμμένο το οικονομικό τους πρόβλημα.
Ετσι λοιπόν όλοι οι πολίτες αυτού του τόπου, όποιας κομματικής απόχρωσης, πρέπει να αποκτήσουμε χρόνω σύν το χρόνο φορολογική συνείδηση τέτοια, που να μπορούμε να ξεχωρήσουμε την αναγκαιότητα της συμβολής όλων μας σε τούτες τις κρίσιμες στιγμές.
Ομως αυτό για να επιτευχθεί,πρέπει και η ίδια η πολιτεία να δώσει απτό δείγμα γραφής , ότι ο καθένας απο εμάς θα πληρώνει σύμφωνα με τη φοροδοτική του ικανότητα και ότι η συνεισφορά του πολίτη θα πιάνει τόπο και η οικονομική διαχείρηση του ιδρώτα του λαού, θα είναι συνετή και υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων.Μόνο έτσι θα υπάρχει κοινωνική ειρήνη και διάθεση προσφοράς απο όλους μας.
Τα νέα φορολογικά μέτρα, τείνουν προς θετική κατεύθυνση με το βλέμμα στην ελάφρυνση του μέσου οικονομικά πολίτη.Αυτό προκύπτει και απο τις νές φορολικές κλίμακες που ανακοινώθηκαν.
Αν όμως στην πράξη αποδειχθούν και αποτελεσματικά, τότε ίσως πειστεί και ο πολίτης για την ανγκαιότητα της δικής τους αγόγγυστης συνεισφοράς, γιατί θα πιστέψει για την δίκαια κατανομή των βαρών σε ποσοστό που να ανταποκρίνεται στην οικονομική δυνατόητα του καθένα μας..
Και όλα αυτά γιατί είναι κοινή πεποίθηση στην πλειοψηφία των πολιτών, ότι το φορολογικό μας σύστημα χρειαζόταν ριζοσπαστικές αλλαγές, για να μειωθεί η παραοικονομία, να είναι λειτουργικό, αποδοτικό,δίκαιο,σύστημα που να αποδίδει φορολογικά έσοδα, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν δίκαια και προς όφελος του λαού, γιατί μόνον έτσι οι πολίτες θα αποκτήσουν εμπιστοσύνη και δέν θα ψάχνουν άλλοθι για κάθε μορφή παραβατικότητας, με τελικό σκοπό την φοροδιαφυγή και την αποφυγή να αναλάβει ο καθε πολίτης την δική του ευθύνη απέναντι στην πολιτεία, απέναντι στην κοινωνία και εν τέλει απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό και το μέλλον των παιδιών του.
Ετσι.... αισθάνθηκα την ανάγκη να εκφραστώ μεγαλοφώνως και γραπτώς, αισθάνθηκα την ανάγκη να πώ..αυτό που καιρό στριφογύριζε στο νού μου και ίσως δημιουργούσε μέσα μου και ενοχές.. ενοχές γιατί όλοι μας φοροδιαφεύγουμε.. αλλά καιρός να αλλαξουμε.. όλοι μας...

Bookmark and Share

0 σχόλια:

Πτολεμαΐδα ptolemaida πτολεμαιδα Κοζάνη kozani kailaria blogspot blogs

ptolemaida.gr ΔΗΜΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ PTOLEMAIDA DIMOS, eordea eordaia kailaria kailar Δήμαρχος ptolemaida dhmos ptolemaidos Κοζανη Κοζάνη ΚΟΖΑΝΗ kozani κοζανη κοζανι kozanh Πτολεμαΐδα ειδήσεις
ptolemaida πτολεμαιδα