Συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και «λουκέτα» σε ΤΕΙ
Του Αποστολου Λακασα
Συγχωνεύσεις πανεπιστημιακών τμημάτων και «λουκέτα» σε ΤΕΙ, νέο μοντέλο λειτουργίας και διοίκησης, χρηματοδότηση με βάση την αξιολόγηση, είναι οι βασικοί άξονες
όσων περιλαμβάνονται στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο θα προωθήσει, μέσω ενός νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ, εκ βάθρων αλλαγές στη σημερινή λειτουργία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, το μοντέλο της οποίας θεωρείται κοστοβόρο, αντιπαραγωγικό και, εντέλει, αναποτελεσματικό. Στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθούν όλα τα θέματα που αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ξεκινώντας από το σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ και φθάνοντας σε θέματα διοίκησης, διαφάνειας, οργάνωσης, λογοδοσίας, αξιολόγησης, φοιτητικής μέριμνας. «Θέλουμε ριζική στροφή, ώστε να δημιουργήσουμε ένα νέο χάρτη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ολα τα ζητήματα θα αρχίσουν να συζητούνται από τον Ιούνιο», ανέφερε στην «Κ», στέλεχος του υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα, εξετάζονται:
Τα σχέδια του υπουργείου
- Με βάση τα δεδομένα που δημιουργεί η προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα μειωθεί κατά 10% η χρηματοδότηση με βάση τον τετραετή προγραμματισμό των ιδρυμάτων και κατά 10% το αποθεματικό των ΑΕΙ. Βέβαια, το νέο μοντέλο λειτουργίας θα απαιτεί καλύτερη διαχείριση των κονδυλίων, η οποία θα επηρεάσει όλους τους τομείς λειτουργικών εξόδων των ΑΕΙ.
- Θα ενισχυθεί η αυτοδιοίκηση των ιδρυμάτων, όμως θα τεθούν αυστηροί όροι λογοδοσίας και διαφάνειας. Αλλωστε, η χρηματοδότηση των ΑΕΙ θα συνδέεται με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Δηλαδή, βασικό κριτήριο για την ενίσχυση των ιδρυμάτων θα είναι η Αριστεία. Επίσης, η αξιολόγηση θα είναι προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση των ερευνητικών προγραμμάτων.
- Στο πλαίσιο των νέων όρων χρηματοδότησης αλλά και ενόψει της έναρξης αξιολόγησης των ΑΕΙ, με στόχο την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, θα προωθηθεί η καταγραφή των «αιωνίων» φοιτητών στα ιδρύματα.
- Θα επιδιωχθεί η «αποκομματικοποίηση» των πανεπιστημίων. Ως ένα μέσο γι’ αυτό προκρίνεται η στάθμιση της ψήφου των εκλεκτορικών σωμάτων (φοιτητές, διδάσκοντες, διοικητικό προσωπικό) με βάση τη συμμετοχή τους στις πρυτανικές εκλογές.
- Ως μεγάλο βήμα για τον εξορθολογισμό της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θεωρείται η κατάργηση τμημάτων ή και ιδρυμάτων, τα οποία δημιουργήθηκαν αλόγιστα κατά την τελευταία δεκαετία. «Ο ανασχεδιασμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι μόνο ένα μέσο για να γίνει οικονομία κονδυλίων. Ο χωροταξικός ανασχεδιασμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι απαραίτητος για να βελτιωθεί η ποιότητα», ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπ. Παιδείας. Μάλιστα, η εκτίμηση της ηγεσίας του υπουργείου υιοθετείται και από πολλούς πανεπιστημιακούς και διδάσκοντες στα ΤΕΙ.
- Ο σχεδιασμός του νέου χάρτη των πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα τεθεί σε διάλογο. Ομως, θεωρείται βέβαιο ότι η αρχή θα γίνει από τα περιφερειακά ΤΕΙ, πολλά τμήματα των οποίων δέχονται ελάχιστους σπουδαστές. Τα τμήματα αυτά ή θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν. Ενα ενδεικτικό παράδειγμα είναι η ύπαρξη τμήματος ΤΕΙ Μηχανολογίας με έδρα στην Κοζάνη, ενώ στην ίδια πόλη υπάρχει τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, καταγράφονται περιπτώσεις τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ με το ίδιο αντικείμενο (π.χ. νοσηλευτική). Από την άλλη, δεν αποκλείεται ο σχεδιασμός να προχωρήσει και σε συγχωνεύσεις περιφερειακών ΤΕΙ ή και πανεπιστημίων.
Πηγή : Καθημερινή
0 σχόλια: