Όλες οι ειδήσεις της Πτολεμαΐδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας με ένα κλικ! Ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα της περιοχής μας. Γιατί υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης... Στείλτε μας τις καταγγελίες ή απλώς τις γνώμες σας στο email kailarianews@hotmail.com

Βρέθηκαν νέα γονίδια που σχετίζονται με την υπέρταση

Μια μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα, με τη συμμετοχή 159 ερευνητών από 93 επιστημονικά κέντρα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη (μεταξύ αυτών οι Έλληνες Κωνσταντίνος Παπαδάκης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και Πάνος Δελούκας του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger του Κέμπριτζ), εντόπισε οκτώ γονίδια που σχετίζονται με το επίπεδο της πίεσης του αίματος στους ανθρώπους. Έξι από αυτά τα γονίδια ποτέ πριν δεν είχαν συσχετισθεί με τη ρύθμιση της πίεσης και την υπέρταση.

Η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική και ανοίγει πιθανώς το δρόμο για νέες και πιο αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες στο μέλλον, ακόμα και για την πλήρη πρόληψη της υπέρτασης μέσα από την επινόηση νέων μεθόδων έγκαιρης προειδοποίησης, πριν εκδηλωθούν καν τα συμπτώματα.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Nature Genetics", έγινε από την Παγκόσμια κοινοπραξία Γενετικής της Πίεσης του Αίματος, με επικεφαλής τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Κρίστοφερ Νιούτον-Τσεχ, και ανέλυσε γενετικά δεδομένα (DNA) από 130.000 άτομα σε όλο τον κόσμο.

Η υπέρταση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα, εγκεφαλικό, προβλήματα στα νεφρά κ.α. Εκδηλώνεται σε περίπου 30% των ενηλίκων και προκαλεί εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως. Αν και το περιβάλλον (διατροφή, φυσική άσκηση, στρες κ.α.) επηρεάζει την πίεση, η γενετική προδιάθεση επίσης παίζει ρόλο. Η υπέρταση σχετίζεται με την κληρονομικότητα και μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα μέλη μιας οικογένειας.

Μέχρι τώρα θεωρείτο δύσκολο να εντοπιστούν γονίδια που σχετίζονται με την συστολική και τη διαστολική πίεση και την υπέρταση, επειδή πάρα πολλοί παράγοντες εμπλέκονται στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Η νέα έρευνα δείχνει ότι επίσης πολλά γονίδια εμπλέκονται στη ρύθμιση της πίεσης και ο συνδυασμός πολλαπλών αλλαγών σε πολλά γονίδια αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης.

Το επόμενο βήμα των ερευνών, κατά τους επιστήμονες, θα είναι πλέον να εξακριβωθεί ποια ακριβώς γονίδια και με ποιους μηχανισμούς επιδρούν στην πίεση του αίματος, ώστε να καταστεί εφικτό στη συνέχεια να ανακαλυφθούν κατάλληλες θεραπείες.

Πηγή:(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.nature.com/ng/journal/vaop/ncurrent/abs/ng.361.html

Και επίσης: http://www.nature.com/ng/journal/vaop/ncurrent/abs/ng.384.html

Bookmark and Share

0 σχόλια:

Πτολεμαΐδα ptolemaida πτολεμαιδα Κοζάνη kozani kailaria blogspot blogs

ptolemaida.gr ΔΗΜΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ PTOLEMAIDA DIMOS, eordea eordaia kailaria kailar Δήμαρχος ptolemaida dhmos ptolemaidos Κοζανη Κοζάνη ΚΟΖΑΝΗ kozani κοζανη κοζανι kozanh Πτολεμαΐδα ειδήσεις
ptolemaida πτολεμαιδα