Όλες οι ειδήσεις της Πτολεμαΐδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας με ένα κλικ! Ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα της περιοχής μας. Γιατί υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης... Στείλτε μας τις καταγγελίες ή απλώς τις γνώμες σας στο email kailarianews@hotmail.com

«ΣΤΑΘΜΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ

Με το διαχρονικό σύνθημα «μια φορά πρόσκοπος, πάντα πρόσκοπος», 140 παλιοί πρόσκοποι συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Πτολεμαΐδα, προκειμένου να συμμετέχουν στις εργασίες του Ετήσιου Συνεδρίου Παλαιών Προσκόπων Βορείου Ελλάδος, που διοργάνωσε η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Πτολεμαΐδας, σε συνεργασία με την Κεντρική Επιτροπή Παλαιών Προσκόπων Ελλάδος,.

Οι εργασίες του Συνεδρίου διεξήχθησαν στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Παντελίδης παρουσία εκπροσώπων της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τους παλιούς προσκόπους να ψάλλουν το Χριστός Ανέστη, ακολούθησε ο Εθνικός Ύμνος και ο Προσκοπικός αλλά και σιγή ενός λεπτού για τους εκλιπόντες προσκόπους.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου με ομόφωνη απόφαση της Κεντρική Επιτροπή Παλαιών Προσκόπων Ελλάδος( ΚΕΠΠΕ), πραγματοποιήθηκε η απονομή του μεταλλίου Φίλων των Προσκόπων στον Δήμαρχο Πτολεμαΐδας Γρηγόρη Τσιούμαρη για την έμπρακτη υποστήριξη και ενίσχυση των ενεργών προσκόπων.

Παίρνοντας την τιμητική διάκριση με έκδηλη την συγκίνηση στο πρόσωπό του ο κ. Δήμαρχος, ο οποίος υπήρξε πρόσκοπος αναφέρθηκε στα όμορφα και εποικοδομητικά προσκοπικά χρόνια που σημάδεψαν και την μετέπειτα ζωή του.

Επεσήμανε τα οφέλη που προσφέρει ο προσκοπισμός σε πολλούς τομείς με την ενεργό δράση του εδώ και 90 χρόνια, εξήρε το έργο τόσο της Τοπικής Εφορίας όσο και της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Πτολεμαΐδας, που αν και νεοσύστατη έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες.

Ιδιαιτέρα συγκινητική για τον Δήμαρχο Πτολεμαΐδας ήταν η στιγμή κατά την οποία του προσεφέρθει μία προσκοπική μαντίλα του έθνους, την οποία ο κ. Τσιούμαρης επρόκειτο να λάβει σε ειδική τελετή το Δεκέμβριο του 1967, αλλά λόγω των γεγονότων της εποχής δεν έλαβε ποτέ. Η μαντίλα έρχεται να την πλούσια προσκοπική συλλογή του, ενώ μεταξύ των αναμνηστικών ήταν προσκοπικές γραβάτες, εμβλήματα, βιβλία και άλλα τιμητικά αντικείμενα.

Ο κ. Τσιούμαρης μιλώντας στα μέλη του Συνεδρίου μεταξύ άλλων και στην άλλη πλευρά της Πτολεμαΐδας λέγοντας:

«Η Πτολεμαΐδα είναι γνωστή στο πανελλήνιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και από την δυσφήμιση που της γίνεται για την περιβαλλοντική ρύπανση. Όμως η Πτολεμαΐδα έχει και μία άλλη πλευρά, καθώς το τελευταίο διάστημα η πόλη έχει κερδίσει πολλά βραβεία. Και μόνο τον τελευταίο χρόνο μετράει 20 πανελλήνιες διακρίσεις σε όλους τους τομείς και δικαιούται σήμερα να λέγεται η πόλη του αθλητισμού, του πολιτισμού, της τέχνης και των γραμμάτων. Έτσι έχουμε μία πολυδιάστατη αναγνώριση και διακρίσεις σε πανελλήνιο επίπεδο».

Ο κ. Δήμαρχος υποσχέθηκε την αμέριστη συμπαράστασή του στην Ένωση Παλαιών Προσκόπων και την στήριξή του σε κάθε δραστηριότητά τους.

Η αναδρομή στην ιστορία του Προσκοπισμού της Πτολεμαΐδας, μέσα από ένα DVD με υλικό που προσφέρουν οι παλιοί πρόσκοποι Γιώργος Καζαντζής και Κίμων Μελανοφρύδης καθώς και η τοπική εφορία, συγκίνησε τους παριστάμενους αναμοχλεύοντας μνήμες από το παρελθόν και από όλες τις εποχές αναφορικά με τις δραστηριότητες των προσκόπων.

Τόσο ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. ΚΕΠΠΕ, όσο και οι εκπρόσωποι των Ενώσεων που συμμετείχαν δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την γνωριμία τους με τον Δήμαρχο Πτολεμαΐδας υποσχόμενοι ότι θα αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές του τόπου μας.

Στον σκοπό της συνάντησης των παλαιών προσκόπων Βορείου Ελλάδος αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Παλαιών Προσκόπων Ελλάδος Παντελής Δάνδαλος.

Ως ένα πρωτόγνωρο γεγονός για τον τόπο μας χαρακτήρισε την συνάντηση αυτή ο Πρόεδρος της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Πτολεμαΐδας Κοσμάς Τσισμαλίδης, ενώ ο μεγαλύτερος σε ηλικία πρόσκοπος Πρόδρομος Κοκκινίδης έστειλε μήνυμα σε όλους τους νέους να πλαισιώσουν τον προσκοπισμό.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι εκπρόσωποι των Ενώσεων από την Βόρεια Ελλάδα στους οποίους δόθηκε ελεύθερο βήμα παρουσίασαν διάφορα θέματα πάνω στο προσκοπικό πνεύμα, συγχαίροντας την τοπική Ένωση Παλαιών Προσκόπων, τον Δήμο Πτολεμαΐδας και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης για την άψογη διοργάνωση του συνεδρίου.

Bookmark and Share

0 σχόλια:

Πτολεμαΐδα ptolemaida πτολεμαιδα Κοζάνη kozani kailaria blogspot blogs

ptolemaida.gr ΔΗΜΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ PTOLEMAIDA DIMOS, eordea eordaia kailaria kailar Δήμαρχος ptolemaida dhmos ptolemaidos Κοζανη Κοζάνη ΚΟΖΑΝΗ kozani κοζανη κοζανι kozanh Πτολεμαΐδα ειδήσεις
ptolemaida πτολεμαιδα